Dansk kapitalfondsstjerne lægger fem millioner kroner til formuen – hver eneste dag

Morten Hummelmose har forvandlet sine aktier i kapitalfonden EQT til en pengemaskine. Hans anpartsselskab betaler nu lige så meget i skat som en række store danske virksomheder.

Morten Hummelmose har primært gennem sin aktiepost i kapitalfonden EQT opbygget en egenkapital på fem milliarder kroner i sit investeringsselskab Frececo. Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pengene vælter ind i et næsten ubegribeligt tempo hos Morten Hummelmose, der er højtplaceret partner i den svenske kapitalfond EQT. Formuen i hans private investeringsselskab Frececo ApS vokser med så eksplosiv hast, at han i hele 2020 i gennemsnit kunne lægge fem millioner kroner oven i formuen – hver eneste dag.

I det spritnye regnskab fra Frececo kan man se, at 2020 endte med et samlet overskud på 1.849.155.000 kroner. Divider det med 365 dage, og du får et gennemsnitligt dagligt overskud på lidt over fem millioner kroner.

Morten Hummelmose blev styrtende rig på børsnoteringen af EQT i 2019. Morten Hummelmose fik på et tidligt tidspunkt mulighed for at købe aktier i EQT, og ved børsnoteringen sad han på en aktiepost på 3,2 procent. Børsnoteringen udløste i 2019 et overskud på 2,2 milliarder kroner i Frececo, og siden er kursen på EQT-aktien på børsen i Stockholm blevet firedoblet, så det har været en rigtig god forretning at holde fast i aktier i Skandinaviens største kapitalfond.

Det har da også sparket egenkapitalen gevaldigt i vejret, så der på et år er lagt to milliarder oveni, så der ved udgangen af 2020 var bogført lige over fem milliarder kroner i egenkapital. Derfor gør det heller ikke det store indhug, at Morten Hummelmose har hævet et ekstraordinært udbytte på 75 millioner kroner. Skattevæsenet har også fået en luns, idet der er lagt en halv milliard kroner i skat i 2020.

For lige at sætte skattebetalingen i perspektiv kan man sammenligne med de største betalere af selskabsskat året før. Morten Hummelmoses anpartsselskabs skattebetaling på 503 millioner kroner er for eksempel næsten på niveau med, hvad Danske Bank betalte i  2019. På Skattestyrelsens liste for 2019 står Danske Bank noteret for en skattebetaling på 579 millioner kroner, mens Vestas betalte 555 millioner kroner.

Morten Hummelmose, der fyldte 50 år i år, har været ansat i EQT siden 2006. I en årrække i den danske afdeling, der blandt andet stod for opkøb af KMD, HusCompagniet, Flying Tiger og Top-Toy, Fætter BRs moderselskab, det gik så grumme galt med, at det endte med en konkurs.

Efter årene i den danske afdeling flyttede Morten Hummelmose til USA som leder af EQTs afdeling i New York, men sidste efterår vendte han tilbage til Skandinavien til en toppost som medlem af den syv mand store eksekutivkomité i EQT, hvor Morten Hummelmose er ansvarlig for kunderelationer og ikke mindst det for en kapitalfond ekstremt vigtige område kapitalrejsning.