Dansk iværksætter vinder teknologiens Oscar

Peter Holme Jensen, der står bag en banebrydende vandrensningsteknologi, kan bruge prestigefyldt europæisk patent-pris i forhandlingerne med strategiske investorer. Ejendomsinvestor bag Aquaporin står til at gøre sin hidtil bedste forretning.

Peter Holme Jensen, der står bag en banebrydende vandrensningsteknolog, kan bruge prestigefyldt europæisk patent-pris i forhandlingerne med strategiske investorer. Ejendomsinvestor bag Aquaporin står til at gøre sin hidtil bedste forretning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlin: Den danske iværksætter Peter Holme Jensen samt hans kollegaer Claus Hélix-Nielsen og Danielle Keller blev tirsdag i Berlin kåret som vinder af European Inventor Award – en pris, der uddeles af Det Europæiske Patentkontor til personer, der har stået bag årets mest innovative opfindelse. Prisen kaldes også for "teknologiens Oscar".

Holme Jensen modtog prisen i kategorien "Små og mellemstore virksomheder". Den prestigefulde pris er blevet tildelt Holme Jensen netop som hans selskab, Aquaporin, har indledt forhandlinger med store internationale koncerner om udbredelsen af selskabets vandrensnings-teknologi, som nu er patenteret i 40 lande verden over.

Anerkendelsen til Holme Jensen og hans team vil utvivlsomt også glæde Aquaporins hovedaktionær, den stenrige ejendomsinvestor, Mikael Goldschmidt. Han har over årene investeret et betydeligt tocifret millionbeløb i at modne teknologien og bringe den på markedet.

Han lod sidste år den engelske investeringsbank Rothschild, vurdere Aquaporins potentiale. Han udtalte på den baggrund til Berlingskes Nyhedsmagasin, at Aquaporin kunne gå hen og blive hans bedste investering nogensinde.

Peter Holme Jensens opfindelse består af en såkaldt biomimetisk membran, der gør det muligt at rense beskidt vand på en energieffektiv og bæredygtig facon. Membranen er i stand til at producere ultrarent vand, der i stigende grad efterspørges i industrien. Vel at mærke uden brug af de store mængder energi, som andre metoder er kendetegnet ved.

»Peter Holme Jensens teknologi vil få stor økologisk og økonomisk betydning. Teknologien kan bruges i afsaltningsanlæg, og dermed indgå som et vigtigt element i bekæmpelsen af den globale mangel på rent drikkevand,« sagde præsidenten for Det Europæiske Patentkontor, Benoît Battistelli, da han tirsdag motiverede pristildelingen til Peter Holme Jensen.

Aquaporin kom i sidste regnskabsår ud med et underskud på 10,5 mio. kr. Egenkapital var på 23 mio. kr. Siden 2005, hvor selskabet blev stiftet, er der løbende investeret millionbeløb i at udvikle teknologien.

Peter Holme Jensen regner med, at selskabet næste år vil være i kommerciel drift med sine vandrensningsystemer.

"Den her pris er den største blåstempling, som vi kan få. Den vil helt klart stille os bedre i de forhandlinger, som vi har fører for tiden med mulige strategiske partnere", sagde Peter Holme Jensen tirsdag i en kommentar til prisen.

Peter Holme Jensen regner med, at Aquaporin indgår to strategiske partnerskaber. Et med en koncern, der kan producere selskabets membraner og et med en koncern, der kan udbrede teknologien globalt. "Vi regner med at komme i kommerciel drift næste år og måske børsnotere virksomheden i løbet af et par år.

Vi vil blive i Danmark og skabe arbejdspladser her", sagde Peter Holme Jensen tirsdag. Han er overrasket over, hvor mange store globale koncerner, der har vist interesse for Aquaporins teknologi.

"Mange store koncerner vil ind på vandområdet.. De er klar over, at det har strategisk betydning. Men de går efter en teknologi, der er noget særligt. Og den kan vi levere", forklarer Peter Holme Jensen.