Dansk iværksætter vil spinde guld på vigtigt patent i USA

Ivisys har netop fået patentgodkendt en teknologi, der lynhurtigt kan genkende og sortere billedsignaler. Patentet skal sikre den danske teknologivirksomhed.

Jakob Kesje fra IVISYS Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Selv om teamet bag Ivisys erkender, at de ikke er parate til at rykke ind på det amerikanske marked inden for den allernærmeste fremtid, har de alligevel fået panteret deres seneste produkt i USA.

Patentet er både en sikring af virksomhedens teknologi og en måde at afsøge markedet for mulige konkurrenter, forklarer virksomhedens tekniske chef, Moatasem Chehaiber.

Godkendelsen fra de amerikanske myndigheder kom med det samme og uden anmærkninger, hvilket er udtryk for, at der ikke findes lignende opfindelser, som man skal tage forbehold for, vurderer han.

Ivisys har siden 2013 specialiseret sig i at udvikle et databasesøgningssystem, der ved hjælp af kameraer og avanceret software kan genkende, sortere og matche billeder på ekstremt kort tid. Systemet har adskillige anvendelsemuligheder, men Ivisys har indtil nu målrettet teknologien til at automatisere kvalitetskontrollen på produktionsbånd.

Moatasem Chehaiber vurderer, at Ivisys’ seneste opfindelse gør systemet ti gange hurtigere end lignende løsninger, hvilket han ser den hurtige godkendelse som en bekræftelse på.

»Det er altid en god idé at blive patenteret i USA, så vi er beskyttet. Men det er også en måde at sikre os, at vi ikke anvender nogle andres patent. Med patentgodkendelsen har vi fået sikret, at vores metode er unik, og derfor tør vi tro på, at vi er markedsledere,« siger han.

Med patenteringen kan Ivisys’ otte mand store team derfor både sove roligt om natten og planlægge, hvordan de udnytter deres teknologiske forspring bedst muligt, og administrerende direktør, Jakob Kesje, lægger ikke skjul på, at virksomheden har høje ambitioner for patentet.

Hurtig metode

»Det nye søgesystem kan være en »game-changer« for rigtigt mange brancher. Vi er nødt til at starte et sted og har valgt at fokusere på produktionsvirksomheder, men med hastigheden som afgørende faktor kunne man eksempelvis forestille sig, at teknologien kunne være interessant for Googles føreløse biler til lynhurtigt at genkende billedsignalet af en hjort og sørge for at få bilen stoppet,« siger Jakob Kesje.

Den nyligt patenterede opfindelse har navnet »Method and Device for Finding Nearest Neighbor« og vedrører sortering og matchning af forskellige data med henblik på at finde den nærmeste tilsvarende enhed.

Ud over den patenterede software adskiller Ivisys’ kvalitetssystem sig også på selve hardwaren. Hvor der i lignende systemer skal ét kamera til at tjekke hver enkelt del af en vare, kan Ivisys-systemet tjekke den samlede vare på én gang. I teorien kan det nuværende system genkende op til 300 enheder per sekund.

»I dag findes der adskillige løsninger, der kan gøre det samme, men de er ekstremt langsomme og derfor ikke særligt anvendelige. Vores metode er væsentligt hurtigere, og det er netop hastigheden, der er afgørende,« siger Moatasem Chehaiber, der også er manden bag den seneste opfindelse.

Finansiering på plads

Tidligere i år fik Ivisys sit første amerikanske patent for en metode, der kan genkende og kortlægge genstande. Begge patenter er allerede godkendt i Danmark og bruges til at optimere samlebåndsprocesserne blandt andet for virksomheden Shiloh, der producerer bilkomponenter i Sverige.

»Vi holder os stramt til vores forretningsplan. Først har vi udviklet teknologien, derefter har vi designet produktet, og nu begynder vi at afsøge markedet,« siger Jakob Kesje og tilføjer:

»Derfor er det vigtig, at vi allerede nu tager de nødvendige skridt for at beskytte vores intellektuelle ejendomsrettigheder internationalt. Patentgodkendelsesprocesser kan vare flere år, og vi ønsker at positionere os på den bedst mulige måde, før vi går ind på nye markeder.«

Ud over USA er ansøgningen om patentgodkendelse af den seneste opfindelse derfor også blevet sendt til Europa, Canada, Japan, Kina og Indien.

Tidligere på året gik Ivisys på den svenske minibørs First North og sikrede sig knap ti millioner danske kroner samt optioner på yderligere 7,8 millioner kroner i løbet af 2016.

Derudover forklarer Moatasem Chehaiber, at virksomheden har brugt de nye patenter til at overbevise Seed Capital om at investere yderligere i virksomheden.

Men med patent og frisk kapital ser virksomhedens administrerende direktør frem til at tjene penge i løbet af det kommende år.

»Vi har et færdigudviklet produkt, der er klar til salg, men vi har ikke den store omsætning. Nu har vi styr på finansieringen, og derfor kan vi fokusere på at få virksomheden til at vokse. Vi kan ansætte personale, så vi kan leve op til det løfte vi har givet aktionærerne – nemlig at vi kan nå »break even« i 2016,« siger Jakob Kesje og tilføjer:

»I worst case scenario kan vi sælge patentet og alene derved tjene penge.«