Dansk iværksætter: Silicon Valley er stadig verdens tech-centrum

For en internationalt orienteret virksomhed som Zendesk ville det have været svært at have begyndt alle andre steder end i Silicon Valley, vurderer stifter og topchef Mikkel Svane.

Mikkel Svane, direktør og medstifter i Zendesk, med base i Silicon Valley, men med kontor i København omkring Strædet, mener, at den måde, man tænker service, salg og marketing på i dag, begynder at smelte sammen. Grænserne mellem kundeservice og marketing begynder at flyde sammen. Foto: Michael Bothager Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Silicon Valley er stadig et epicenter for verdens teknologivirksomheder. Og på trods af at mange europæiske lande, deriblandt Danmark, er kommet op i gear på den front, er verdens teknologihub stadig unik. Det mener Mikkel Svane, der er topchef og medstifter af Zendesk.

Mikkel Svane, hans to medstiftere og ca. 600 ansatte er stadig ved at få pusten efter virksomhedens succesrige børsnotering i foråret. Noteringen på New York Stock Exchange var kulminationen på otte års hårdt arbejde, der begyndte som et projekt blandt venner i København, og som i dag har udviklet sig til et opsigtsvækkende kundeservicekoncept, der er aktivt i 140 lande.

Zendesk rykkede fra København til Californien i 2009, hvilket de skiftende danske skatteministre må formodes at ærgre sig over. Men for Mikkel Svane og Co. har der ikke været så meget at overveje. Silicon Valley var vejen frem. Området og USA i sig selv kunne tilbyde noget, der var svært tilgængeligt i Danmark.

»Du kan ikke sammenligne Silicon Valley og San Francisco med noget andet i verden. Vi har det hele rundt om hjørnet. Hver aften har du mulighed for networking med nogle af de allerbedste. Du møder folk, der ved lige præcis, hvordan du skal løse et problem,« siger Mikkel Svane og tilføjer:

»Hvis du skal børsnotere et techfirma i Danmark, er der jo ikke mange finansdirektører, der har prøvet noget lignende. Det er der i Silicon Valley.«

Indstilling har ændret sig

Når det er sagt, erkender Zendesks 42-årige topchef, at forholdene er blevet bedre i Danmark. Den økonomiske afmatning er ved at være fortid, og det at være iværksætter er ikke det samme fremmedord, det har været tidligere. Skønt han i dag er bosiddende i USA, mærker han en mentalitetsforskel i det danske iværksættermiljø.

»Jeg har på fornemmelsen, at der er sket noget i Danmark. Der er flere inkubatorer i dag, og der er lidt mere risikovillig kapital. Og så har jeg indtrykket af, at der er meget større udveksling mellem Silicon Valley og Danmark,« siger han.Kunne I have gjort det hele fra Danmark, hvis det var i dag?

»Det er svært at sige, om det kunne være gået. Det ville helt sikkert have været svært at skalere virksomheden fra Danmark i det omfang og så hurtigt, som vi har gjort det i USA. Tænk på, at før børsnoteringen har vi rejst i omegnen af 80 millioner dollar i privat venturekapital: Det er nok en central del af problemet. Den slags beløb vil være svære at rejse i Danmark. Der er ikke meget risikovillig kapital derude,« siger Mikkels Svane.