Dansk-italiensk advokat kæmper for de erhvervsdrivende

Tv-serier gjorde dansk-italienske Patrizia Martinelli til advokat. I dag er hun en af landets førende eksperter i erhvervslejeret.

Patrizia Martinelli. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De senere år har Patrizia Martinelli været en førende ekspert i de ofte komplicerede regler om erhvervslejeret, og senest har hun taget kampen op for butiksejeren Allan Petersen, der driver tøjbutikskæden Invasion.

En af hans butikker lå ved Nørreport Station, hvor byggerodet i flere år har været en fast del af gadebilledet. Da etableringen af en ny metrotrappe betød, at Allan Petersen mistede store dele af sin omsætning og senere hele sin butik, trådte Martinelli til og tog den »David og Goliat«-lignende kamp mod Banedanmark. Hendes anstrengelser endte med et forlig, hvor Banedanmark betalte Allan Petersen 3,2 millioner kroner i erstatning.

Sagen illustrerer Patrizia Martinellis retfærdighedssans, som har hængt ved, lige siden hun som ung pige sad hjemme i Ølstykke og så advokatserier i fjernsynet.

»Jeg var fascineret af advokatserier på TV og optændt af retfærdighed. Jeg var sikker på, at jeg ville være advokat,« har Patrizia Martinelli tidligere udtalt til Berlingske Business.

Dansk-italiensk alliance

Efter studentereksamen gik Patrizia Martinelli i gang med lovbøgerne, blev kandidat, fuldmægtig, advokat og som 34-årig selvstændig med eget kontor, hvor de traditionelle fotos på hjemmesiden af medarbejderne er afløst af små vignetter af tegneren Jens Hage.

Det målrettede stammer næppe fra fremmede. Hendes far, Leif »Sløjfe« Poulsen, var offensiv spiller i Østerbroklubben B 93 og scorede endda hattrick i debutkampen mod HIK i 1957.

Målnæsen førte ham bl.a. til Lugano i den italiensk-talende del af Schweiz, hvor han mødte Iolanda Martinelli. Efter en del år i Danmark bor forældrene nu ved Lago di Iseo en times kørsel fra Milano, så hertil går en del af Patrizia og ægtemandens rejser.

Erhvervslejeret ved et tilfælde

Mens higen efter retfærdighed gjorde hende til jurist, var det til gengæld »meget tilfældigt«, at hun specialiserede sig i erhvervslejeret. Det var simpelthen hovedområdet, der hvor hun fik studenterjob.

Martinelli Advokatfirma ligger på Alhambravej på Frederiksberg i bekvem gåafstand fra lejligheden på Vesterbro, har en stribe erhvervslejere som kunder og er samtidig sekretariat for Erhvervslejernes Landsorganisation.

Sagerne for kunder og medlemmer er dog ikke kun den klassiske fortælling om den lille butik mod den store udlejer, for klienterne omfatter også en stribe landsdækkende detailkæder.

Der opstår dog stadig en del sager med små butikker mod store udlejere. Faktisk opstår der overraskende mange, mener Patrizia Martinelli.

Hun undgår helst at føre sagerne til de særlige boligretter under den lokale byret. Det er dyrt, og der er høje krav til dokumentationen, f.eks. om lejeniveauet i området. Mens udlejerne ofte udveksler oplysninger om lejeniveauet, så kan lejerne typisk have sværere ved at skaffe den fornødne dokumentation, bl.a. fordi butikker er forsigtige med at vise andre deres lejeoplysninger.

Derfor lukker Patrizia Martinelli tit sager hos udlejeren.