Dansk IT-vækst rutscher drastisk nedad

Danmark har udsigt til den laveste IT-vækst i Norden i de næste par år, viser ny vurdering. Så IT-virksomhederne skal undgå falsk tryghed og se sig om efter eksportmarkeder, som ikke rammes af den lave dollarkurs.

Bekymringen breder sig i den danske IT-branche, hvor væksten bliver langt mindre de kommende år, samtidig med at Danmark allerede næste år rutscher et stykke nedad i den europæiske IT-vækstliga.

Forudsigelsen kommer med de nyeste vurderinger af IT-markedet fra analysehuset IDC og IT-Branchen selv. I år voksede det samlede IT-marked med 3,8 procent.

»Danmark rutscher drastisk ned i tabellen over IT-vækst. I år og de næste par år ventes den at være den laveste i Norden, der igen ligger under gennemsnittet for Europa. Så der er mange grunde til at være bekymret for udviklingen i IT-markedet i Danmark, som tidligere har ligget i top. Leverandørerne har næppe set alle tegnene på denne udvikling endnu, da der stadig er gode eftervirkninger i markedet efter højvæksten i 2006. Sammen med mangelen på arbejdskraft skaber det en falsk tryghed i branchen,« siger Per Andersen, administrerende direktør for IDC i Norden.

Han tror ikke, at bunden er nået endnu, da der næste år kan komme yderligere lavkonjunktur. Det er ikke med i forudsigelsen på en stigning på 5,3 procent - som i sig selv er en nedjustering af forventningerne for bare to måneder siden, hvor IDC ventede en vækst på 0,2 procent mere.

Intet at råbe hurra for

»Der er ikke noget at råbe hurra for, nu hvor vi begynder at have tallene for 2007. Man må tage hænderne noget ned, om end det ikke ser håbløst ud. Der er også vækst de kommende år. Men de leverandører, der lever af at sælge til lande, som afregner i dollars, har mistet en del konkurrenceevne på grund af den lave dollarkurs, og det smitter af på væksten. Derfor gør man klogt i at se sig om efter eksportmuligheder i lande, der er mindre afhængige af dollaren,« siger Jakob Lyngsø, administrerende direktør i brancheforeningen IT-Branchen, som organiserer IT-virksomheder med en samlet omsætning på mere end 200 milliarder kroner om året.

Større konkurrence og faldende priser betyder populært sagt, at der kommer mere og mere udstyr - computere, mobiltelefoner, højhastighedsnetforbindelser m.m. - ud for de samme penge.

Oplagte muligheder for at styrke eksporten af dansk IT, som årligt er på 40 milliarder kroner, er de øvrige EU-lande.

»For eksempel er vi i Storbritannien ikke så dygtige. Men der findes ingen lette løsninger,« siger Jakob Lyngsø.

Lige nu vokser markederne mest i Østeuropa samt i dele af Mellemøsten, Asien, Afrika og Latinamerika.IT-Barometeret: Vækst inden for IT og telekommunikation
  2007 2008 2009
Danmarks IT-vækst 3,8% 5,3% 5,0%
- ændring over tre måneder -0,6% -0,2% -0,5%
Nordens IT-vækst (Danmark, Norge, Sverige, Finland) 4,4% 5,9% 5,2%
Europas IT-vækst (16 vesteur. lande) 4,8% 5,9% 5,5%
Europas IT-vækst (9 central-/østeur. lande) 17,9% 12,4% 12,0%
Verdens IT-vækst 6,9% 6,6% 6,3%
Danmarks IT-vækst fordelt på      
- hardware -0,4% 6,3% 4,3%
- software 7,1% 6,6% 6,7%
- IT-tjenester 5,2% 4,7% 4,7%
Danmark, telekommunikation 1,6% 1,1% 0,7%
Kilde: IDC Nordic, december 2007