Dansk IT-hus går gratisvejen

Efter at have solgt den i ti år vil Composite forære sin software bort. Målet er at få en mindre del af en større kage.

I det danskproducerede Composite-system redigerer og styrer man sit netsted. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske softwarehus Composite har efter ti år besluttet sig for at give den software væk, som man hidtil har solgt til blandt andre virksomheder, der på let vis vil passe og opdatere deres netsider.

Composite satser på, at gratismodellen vil få så mange flere til at bruge softwaren, at det vil øge verdensmarkedet markant. Dermed kan der sælges ekstramoduler og udvidelser, så bundlinien ender med at være pænere end nu.

Hurtigere spredning

»Vi håber da, at folk bakker projektet op. Men vi tror, at vi vil sprede os hurtigere, så flere vil bruge systemet, hvilket vil tilføre værdi til softwaren og få flere udvidelser. Vi håber at få lavet en markedsplads til både gratis og kommercielle moduler,« forklarer partner i Composite, Oskar Lauritzen, der selv kalder omstillingen historisk.

Men I tror vel på, at I kan tjene mere?

»Det er lidt svært at sige lige nu. Men vi tror selvfølgelig på, at dette er den rigtige forretningsmodel. Vi vil hellere have en mindre del af en større kage i stedet for stor del af en mindre kage,« siger han.

Composite har netop lagt hele kernesoftwaren gratis ud som open source, og foreløbig er interessen betragtelig, for det er den komplette udgave, ikke en skrællet udgave.

»8.000 har hidtil hentet den. Størstedelen af de folk, der henter den, vil vi nok ikke høre noget fra, for de vil blot bruge den. Vi satser så på at sælge udvidelser: moduler til at lave nyhedsbrev, diskussionsforum og e-butik. Derudover vil vi tjene penge på opgraderingsaftaler, altså software, der hjælper med arbejdet, når en ny version skal installeres. For vi vil fortsat gerne sælge software. Det er jo let at gøre uden at skulle have 100 mand landet over,« siger Oskar Lauritzen.

Hjælp fra Microsoft

Composite er stiftet i 1999 og har ti mand ansat, heriblandt testere og udviklere i Kiev i Ukraine. Composite-softwaren er baseret på Microsoft-teknologi og er et såkaldt »content management system« (CMS), en slags forfatterværktøjskasse, så den almindelige, dødelige bruger kan redigere og publicere indhold (billeder, tekst og video) på deres netsteder. Andre kan så tilbyde deres ydelser med at lave design m.m. I kundekredsen er f.eks. Tivoli og Rigsrevisionen, men Composite er også godt placeret i Holland.

Microsoft har støttet omstillingen og givet Composite god omtale i de rigtige fora.

»Naturligvis er det ikke af filantropi, at vi gør det, men vi har nok fået lavet en atomundervandsbåd i stedet for blot at lave en undervandsbåd, og det vil folk så for alvor opdage nu, hvor de selv kan hente softwaren,« siger Oskar Lauritzen.

Der findes en håndfuld andre udbredte CMS-systemer, alle er de født som open source. Composite er, ham bekendt, nok det første i verden, der begyndte kommercielt og nu vælger open source-modellen.