Dansk isenkram er med på rumrejsen

Andreas Mogensen er omgivet af dansk teknologi på sin rejse mod den internationale rumstation - alt fra kondicykler og strømper til vandrensningsfiltrer og kameraudstyr befinder sig i rummet og omgiver danskerens rumrejse.

Mens Andreas Mogensen befinder sig i rummet skal han teste udstyr for en række danske virksomheder - både mens han befinder sig i raketten, og når han ankommer til rumstationen. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

En række danske virksomheder har leveret teknologi og udstyr til den rumrejse, som danske Andreas Mogensen netop er blevet sendt afsted på. Både ombord på raketten og ved ankomsten til rumstationen, vil der være danskproducerede som Andreas Mogensen skal teste, mens han befinder sig i rummet.

I Danmark findes der omkring 40 virksomheder, der beskæftiger sig med rumfart og rumfartsteknologi, og ifølge de seneste tal fra Dansk Industri omsatte denne branche for 1,3 milliarder kroner. Ombord på den aktuelle opsending er følgende virksomheder repræsenteret.

Aquaporin: vandrensningsmembran
Aquaporin arbejder med rensning af spildevand og har i samarbejde med Danish Aerospace udviklet en særlig membranteknologi til vandrensning i rummet. Membranen der fungerer som et filter af udvalgte proteiner skal bruges til at rense vandet på den internationale rumstation. Andreas Mogensen har tre testtyper af rensningssystemet med sig, som han skal teste, når han lander. Prøvesvarene forventes at være tilbage på jorden om tre til fire måneder og er den første i en række af tre eksperimenter, som Aquaporin er med til at udføre i rummet.

Danish Aerospace Company: motionscykel
Danish Aerospace Company har leveret en motionscyklen, der har været brugt i flere versioner på den internationale rumstation siden 2001. I forbindelse med den aktuelle opsending skal Andreas Mogensen blandt andet teste pulsmåler baseret på Bluetooth-teknologi udviklet af Danish Aerospace Company.  Danish Aerospace Company har udviklet forsøgsudstyret ”Pulmonary Function System”, der blandt andet måler på en række forhold i astronauternes lunger. Forsøgene analyseres efterfølgende på Danish Aerospace Companys center i Odense.
I en anden test skal Andreas Mogensen styre en robotarm på Jorden med et joystick på rumstationen. Robotarmen vil udføre komplicerede opgaver som eksempelvis at dreje skruer på plads. Det særlige ved joysticket er, at Andreas Mogensen kan mærke modstand fra robotarmen, hvis han eksempelvis rammer en væg.

Ohmatex: målestrømpe
Ohmatex har siden 2004 arbejdet med at udvikle intelligent tøj. De har blandt andet udviklet en særlig strømpe med indbyggede sensorer, som registrer den elektriske aktivitet fra astronauternes muskler. Derudover har Ohmatex også været med til at udvikle et særligt lys, der kan måle indholdet af ilt i og omkring musklen. På den måde kan man løbende holde øje med effekten af astronauternes træning. Virksomheden har arbejdet på at udvikle udstyret for den europæiske rumfartsorganisation (ESA) siden 2009 og første fase blev testet i 2012.

Gomspace: overvågningssatelit
Aalborg-firmaet Gomspace sendte i juni måned en satelit op til den internationale rumstation. Sattelitten vejer 800 gram og er fyldt med elektronik og nanoteknologi, som studerende fra Aalborg Universitet har været med til at udvikle. Når Andreas Mogensen lander på rumstationen, skal han sætte satelitten ved navn AAUSAT15 i kredsløb om jorden. Satelitten skal blandt andet overvåge den civile flytrafik for på sigt at kunne skabe mere effektive flykorridorer og forbedre brændstofsforbruget. Satelitten er klar til at sende data tilbage til jorden en halv time efter den er blevet sendt i kredsløb og Aalborg Universitet regner med at være klar med de første målinger inden for de første 12 timer.

Terma Space: klimaobservatorium
Den danskejede virksomhed Terma er i samarbejde med blandt andre Danmark Tekniske Univeristet ved at udvikle et klimaobservatorium, der kan måle kæmpelyn, vanddamp, skyer, aerosoler og almindelige lyn i rummet. Observatoriet hedder ASIM og skal sendes op til den internationale rumstation i 2017, men som forberedelse af projektet skal Andreas Mogensen teste dele af udstyret og blandt andet tage billeder af lyn ud gennem vinduerne på rumstationen.