Dansk iPad-lancering overhalet af billige og dyre alternativer

Hvilke tablets er på de danske butikshylder?

Foto: KIMIHIRO HOSHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En officiel lancering af iPad lader stadig vente på sig i Danmark. Imellemtiden vælter det ind over grænsen med alternatvier til Apples tavle-computer.

Etablerede producenter og nye tabletproducenter forsøger at få en bid af den voksende kage, som tablets forventes at blive. Julehandlen står for døren, og derfor har ComON samlet en stribe af de tablets, som du kan finde på de danske butikshylder. 

ZTE Light

Kinesiske ZTE har først lige meldt sig på banen med deres tablet ZTE Light. Herhjemme forhandles den af Telia fra den 25. november. ZTE Light kan købes for cirka 2.500 kroner ved at binde sig til et abonnement. Kontant koster den 3.000 kroner.

Som hovedparten af sine konkurrenter kører den Android (2.1) . Skærmen er syv tommer, kameraet er på 3 megapixel, og processoren 600 Mhz. Der er indbygget FM-radio, SD-kort-indgang og USB-stik (mini). Harddisken er mindst otte GB og max 32GB.


Toshiba Folio 100

Toshibas Folio 100 har været på det danske marked i lidt længere tid. Men det bliver den måske ikke ved med at være.

I England har distributøren Dixon sløjfet salget af Folio 100, fordi der er kommet så mange klager og tilbageleveringer. Årsagen skulle være, at kunderne er skuffede over kvaliteten af tavle-pc'en, problemer med app-butikken og manglen på multitouch og zoom i browseren. Anmelderen hos Engadget lægger ikke fingre i mellem.

Hvis man på trods af de erfaringer føler sig fristet, så kan Folio 100 findes på danske butikshylder til cirka 3.000 kroner. Alternativt kan man prøve kræfter med lillebroderen Journ.E Touch fra Toshiba, som kan findes i en 2GB-udgave.


Samsung Galaxy Tab

Samsung Galaxy Tab var den første tablet på det danske marked. Og den er fortsat den dyreste. Den kan findes til lidt under 6.000 kroner i flere danske butikker. Galaxy Tab er med sine syv tommer og 380 gram en mere mobil tavle-pc end Apple iPad. Til gengæld har flere anmeldere været kritiske over plastikskallen.

Samsungs første bud på tavle-markedet adskiller sig desuden fra Apple iPad ved at have SD-kort-indgang, 3,2MP kamera og USB-indgang.

Vores kollegaer på GEAR har lavet en anmeldelse. De er gennemgående tilfredse. På plussiden er der muligheden for at bruge den som telefon. På minussiden er skærmkvaliteten, som ikke er i top.

ViewSonic ViewPad7

I samme liga finder man ViewPad fra skærmproducenten ViewSonic. En syv tommer tablet med Android 2.2 fra fødslen. Den har mange af de samme funktioner som Samsung Galaxy Tab. Det vil for eksempelvis sige understøttelse af formaterne MP3, AAC, MPEG4, WAV og WMV.

ViewSonic ViewPad 7 forhandles blandt andre af Telia. Den koster lidt under 4.000 kroner.


Apad

I den meget billige ende af markedet finder man Apad fra det danske firma Propad. ComON har tidligere omtalt, at den ville komme til at koste 1.500 kroner, men siden er prisen steget til 1.900 kroner.

Til gengæld kan man både købe en syv og 10 tommer-udgave. De har begge en opløsning på 800x480 pixels. Hukommelse er der til gengæld ikke meget af. Begge modeller har 2GB. Apad bryster sig af at kunne håndtere musikformatet FLAC og Microsofts .ppt fra fødslen.

ComON har gennem flere uger forsøgt at få et eksemplar til test, men forgæves. Beskeden lød i starten, at den nye model desværre ikke var ankommet endnu. Siden har Propad ignoreret vores mails.

Apad er ikke en unik model. Selve modellen sælges under andre navne.

Archos

Archos har længe lavet transportable musik- og videoafspillere. Tidligere i år frigav firmaet Archos 9, der er firmaets eneste Windows-baserede tablet. De lader nu til at satse på Android. Archos 9 (med Windows 7) kan købes af danske forhandlere for cirka 4.700 kroner. En af de eneste Archos-tablets, der forhandles i Danmark er Archos 7 Home Tablet. Den kan købes for under 1.600 kroner, men sælges kun med Android 1.5.

Archos 9 kan som de fleste andre iPad-kombattanter også afspille Flash. Det kan syv-tommer lillebroderen ikke.

Men ude i horisonten venter...

Året er ikke slut endnu, og der kommer sikkert flere interessante. Det er dog tvivlsomt, om de mest interessante tavle-computere når at komme i handlen, så de kan ligge under danske juletræer.

Adam Notion Ink adskiller fra mange konkurrenter i sin udformning og valg af teknologi. RIMs Playbook er også et yderst interessant bekendtskab, som får meget omtale i øjeblikket, og så venter vi stadig på, at HP bringer en tablet i spil, der er baseret på opkøbet af konkurrenten Palm.

Vi har muligvis overset interessante tablet-modeller på de danske hylder. Har du set andre tavle-computere hos danske forhandlere, så lad os det vide i kommentarfeltet.