Dansk industrigigant vil plante skov svarende til Lolland, Falster og Møn

I samarbejde med Verdensnaturfonden vil Velux kompensere for CO2-udslippet i hele virksomhedens 100-årige levetid. »Interessant initiativ,« mener seniorforsker.

Velux og WWF Verdensnaturfonden skal genoprette 200.000 hektar skov og plante ti mio. træer for at kompensere for vinduesproducentens historiske CO2-udslip. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Hvis du har vinduer fra Velux i dit hjem, kan du bryste dig af, at de fremover vil være mere klimavenlige.

Vinduesproducenten, der er særligt kendt for sine ovenlysvinduer, har aflagt en »klimaed«, som er rettet mod både fortiden og fremtiden.

Fortidsløftet lyder, at Velux på sin 100-års fødselsdag i 2041 vil være »livstids CO2-neutral«. Velux har således 21 år til at kompensere for hele den mængde af CO2, som virksomheden har sluppet ud siden starten i 1941.

Det betyder, at vinduesgiganten skal kompensere for cirka 5,6 mio. ton CO2. Til sammenligning udledte alle danske virksomheder omkring 67 mio. ton CO2 i 2018.

For at indfange de 5,6 mio. ton CO2 skal der genoprettes 200.000 hektarer tropisk skov og plantes op mod ti mio. træer. Hektarerne udgør et område, der svarer til Lolland, Falster og Møn tilsammen.

Klimaeden er aflagt i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden. De to parter indgår et 20-årigt samarbejde, hvor Velux investerer i fem skovprojekter, som udvikles og ledes af WWF.

To af de i alt fem skovprojekter er udpeget: Uganda og Myanmar. Begge steder er der fokus på at plante træer til blandt andet skovbrug, mens man også vil arbejde for at bevare biodiversiteten. De resterende tre skovprojekter er endnu ikke fastlagt.

»Interessant initiativ«

Udover kompensationen for det historiske CO2-udslip vil vinduesgiganten være CO2-neutral i 2030.

Samme år skal CO2-udslippet fordelt over Velux' værdikæde være reduceret med 50 procent. Vinduesproducentens underlevandører, transportører og andre, der har en finger med i spillet, når der produceres Velux-vinduer, skal således også skrue ned for CO2-udslippet, hvis Hørsholm-virksomheden skal nå i mål.

Seniorforsker fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, Vivian Kvist Johannsen, kalder Velux' klimaed for »interessant« og mener, at ideerne bag initiativet fortjener at blive brugt mange steder:

»Det er et fint initiativ, som tager ansvar for både det historiske og det fremtidige,« siger hun og understreger, at initiativets todelte tidsperspektiv adskiller sig positivt fra for eksempel de omdiskuterede klimakompensationer af flybilletter, hvor man kun kompenserer for fortiden, men ikke ændrer flyenes brændstoftype, og dermed fortsat bidrager til afbrænding af fossile brændsler.

Seniorforskeren har gennemset offentliggjorte dele af Velux' klimainitiativ, som beskriver projektet overordnet. Hun roser, at initiativet har fokus på både at forbedre biodiversiteten og klimaet, men påpeger samtidig, at initiativets succes på nuværende tidspunkt er svær at forudsige:

»Det er væsentligt, at de får valgt fem gode skovprojekter ud blandt de 35 områder, der er peget på. Sikring af vigtige områder med biodiversitet og genopbygning af skov er gode virkemidler – og så kan skovprojekterne give afledte effekter, hvor de også kan bidrage til en lokal bæredygtig udvikling,« siger Vivian Kvist Johannsen, som ser frem til at følge projektets løbende dokumentation og opbygning af viden.