Dansk industri taber robotræs til tyskerne

I Tyskland er produktionsvirksomhederne betydeligt længere end de danske med at implementere robot-­teknologi og nye digitale løsninger, kendt under fællesbetegnelsen industri 4.0, viser en ny undersøgelse.

Industrirobotter er for længst rykket ind i danske virksomheder, men ikke talstærkt nok. Her en robot hos armaturfabrikken Vola i Horsens. Arkivfoto: Claus Fisket Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vorsprung durch Technik!

Så kort som i Audis slogan kan det opsummeres: Tyske industrivirksomheder har længe befundet sig i deres helt egen klasse, når det gælder om at udvikle nye produkter.

Men ikke alene er tyskernes produkter teknologisk overlegne. En ny undersøgelse viser, at de store tyske virksomheder også løber fra danske produktionsvirksomheder i ræset om at få nye digitale censorer og masser af computerkraft til at spille sammen med avancerede robotter.

Bag rapporten står Boston Consulting Group (BCG) og Innovationsfonden. Konklusionen er, at større danske virksomheder slet ikke er nået lige så langt som tyske med at anvende nye, avancerede robotter eller digitale løsninger til at fragte produkter og varer. Således har 14 procent af de større tyske virksomheder allerede taget flere og mere avancerede robotter i brug. Det gælder kun syv procent i Danmark, viser undersøgelsen.

Bekymring i industrien

Og at danske virksomheder sakker bagud, vækker bekymring i Dansk Industri (DI), hvor administrerende direktør Karsten Dybvad, følger udviklingen med alvor.

»Vi skal tage enhver analyse alvorligt, der indikerer, at Danmark er bagud med digitalisering og automatisering. For det er et af de områder, hvor danske virksomheder og deres medarbejdere virkelig har store muligheder for at løfte vores produktivitet markant – og dermed hive flere ordrer og mere vækst til Danmark,« siger han.

At Tyskland er foran Danmark, kunne anfægtes, hvis de danske virksomheder i det mindste var i gang med at planlægge, hvordan de nye teknologier skal bruges i forretningen.

Men det viser sig, at mens hele 66 procent af de tyske virksomheder er i gang med at planlægge brug af ny robotteknologi, er tallet kun 47 procent i Danmark. Og det skal ses i lyset af, at næsten alle (85 procent) af danske virksomheder tror, at deres forretning ændrer sig de kommende år.

For at forstå, hvorfor Tyskland er så langt, skal man spejde til et relativt nyt begreb herhjemme, den såkaldte Industri 4.0.

Begrebet dækker kort fortalt over, at flere ting bliver produceret på smartere fabrikker med avancerede robotter, mere kunstig intelligens og bedre brug af den store mængde data, som virksomhederne ligger inde med også kendt som big data.

Langt fremme med industri 4.0

I Tyskland er Industri 4.0 nærmest ved at blive støvet. Allerede for fem år siden nedsatte den tyske regering »Plattform Industrie 4.0«, der nu omfatter over 200 deltagere.

Det drejer sig om virksomheder og organisationer, som i fællesskab skaber løsninger og nye indspark til at skrue op for tempoet i produktionsvirksomhedernes teknologiske landvindinger.

»Vi har nu fået de hårde fakta på bordet. Tyskland har skabt sig et forspring og forventer stigende produktivitet, som bør få de danske alarmklokker til at ringe. Venter vi blot kort tid med at reagere, kan det få fatale konsekvenser,« siger Peter Høngaard Andersen, der er direktør i Innovationsfonden.

Han bakkes op af manden bag rapporten, Anders Fæste, der er partner i Boston Consulting Group. Han hæfter sig ved, at 51 procent af de danske virksomheder i undersøgelsen forventer at ansætte flere medarbejdere på grund af Industri 4.0.

»I Danmark opnår vi aldrig Tysklands skala, men danske fremstillingsvirksomheder kan i stedet opnå konkurrencefordele gennem øget fleksibilitet, tilpasning og hastighed,« siger Anders Fæste.

Rapporten fremlægges i dag onsdag i Industriens Hus.