Dansk Industri og Forbrugerrådet advarer om overvågning

Et opsigtsvækkende samarbejde mellem industrien og forbrugerne skal nu sætte fokus på - og bekæmpe - den stigende overvågning af danskerne.

Ved du, hvad de ved om dig ? Og ved du, hvem 'de' er ? Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne bliver overvåget både i den fysiske verden og cyberspace, og den udvikling er på alle måder problematisk. Det mener Dansk Industri og Forbrugerrådet, der nu går sammen om at skabe fokus på området. Det sker i form af en ny bog om privatlivsbeskyttelse, som de to organisationer nu har udgivet i fællesskab.

De to organisationer erkender, at overvågning kan bidrage til øget tryghed for befolkningen - men udtrykker samtidig bekymring for, at overvågningen oftere og oftere krænker de grundlæggende rettigheder - eksempelvis retten til at have et privatliv. Det gælder også på nettet.

Mens Forbrugerrådet længe har haft markante holdninger mod overflødig overvågning, er også Dansk Industri nu bekymrede.

"Overvågning er nyttig til forebyggelse af kriminalitet, sikring af virksomheder og til terrorbekæmpelse. Men vi opfordrer regeringen og virksomhederne til at sikre, at der bliver en fornuftig balance mellem på den ene side hensynet til sikkerhed og på den anden side retten til privatlivets fred. Teknologien og metoderne, der gør begge dele muligt samtidigt, er til stede," skriver DI’s privacy-ekspert Henning Mortensen i en pressemeddelelse, udsendt i fællesskab af de to organisationer.

Overvågning af borgerne sker på utallige måder. Dels i form af kamera-overvågning i eksempelvis banker og posthuse, men også digitalt. Terrorpakken, der blev vedtaget af Folketinget efter terrorangrebet på World Trade Center i 2001, rummede blandt andet en logningsdel, der påbyder teleselskaberne at indføre en omfattende overvågning og registrering af, hvad danskerne foretager sig på nettet. Det gælder ikke blot danskere, der er mistænkt for at begå kriminalitet - men alle danskere, unge som gamle, skyldige som uskyldige.

Den massive overvågning af cyberspace gav for få år siden anledning til voldsomme protester fra både telebranchen og forbrugerrettighedsorganisationer. Førstnævnte også over, at telebranchen selv blev pålagt af afholde udgiften til overvågningen, der teknisk set ikke kunne lade sig gøre i den form, loven beskrev. Siden er kravene dog blevet løsnet en del.