Dansk Industri har en plan – sådan kan vi genåbne turisme- og oplevelsesbranchen

Dansk Industri har en plan for genåbningen af turisme-, kultur- og oplevelsesbranchen i Danmark. Den er ret konkret og består af fem udfordringer og 23 mulige løsninger, som DI gerne vil præsentere for de danske politikere.

Turisme- og oplevelsesindustrien blev med nedlukningen ramt hårdere af coronakrisen end mange andre brancher. Derfor har Dansk Industri nu udarbejdet en plan med fem udfordringer og 23 mere eller mindre konkrete initiativer, som man gerne ser blive en del af en snarlig genåbningsplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I turisme- og oplevelsesindustrien higer man efter alt, der dufter af genåbning, gæster og dermed omsætning.

Danske og udenlandske turister genererede over 132 milliarder kroner i omsætning i 2018 og understøttede 169.000 arbejdspladser landet over, siger tal fra VisitDenmark.

Men branchen er blandt dem, der er ramt hårdest af coronakrisen. Og de 31 milliarder kroner i tabt omsætning for 2020 sammenlignet med 2019, som Wonderful Copenhagen har opgjort, taler sit tydelige sprog.

Og det er derfor, Dansk Industri nu kommer med en meget konkret ønskeseddel til de danske politikere, som også kommer i kølvandet på den store genåbningsplan, DI præsenterede i starten af februar.

Planen for turisme- og oplevelsesbranchen er mere specifik, og den består af fem hovedudfordringer med 23 mulige initiativer, der kan imødekomme de udfordringer, branchen står overfor.

En førstehjælpskasse

»Det er et af de erhvervsområder, som er skudt fuldstændig i sænk af nedlukningen. Man er på aktiv dødshjælp i øjeblikket, og det, der er brug for, det er førstehjælp. For at undgå flere skader, vil vi gerne ind og kigge på det område specifikt. Rigtig mange andre områder har kunnet fortsætte deres produktion, men på det her område har det ikke været muligt. Man er gået fra en meget høj grad af omsætning til næsten nul,« siger Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i DI.

Han forklarer, at eftersom branchen er så hårdt ramt, har den i endnu højere grad brug for pejlemærker for en genåbningsplan.

»Det er jo en førstehjælpskasse til turisme-, kultur- og oplevelsesbranchen, og der findes jo ikke bare en start og stop-knap. Flere af områderne kræver et ret stort tilløb og planlægning. Og på de her områder tager det noget tid at genetablere sig,« siger Lars Sandahl Sørensen og tilføjer:

»Derfor har vi har lavet nogle helt konkrete forslag til, hvad det vil kræve af særlige greb at understøtte den her særligt udsatte branche,« siger han.

Og det er lige præcis muligheden for at tage tilløb for forberede sig på genåbningen, man efterspørger i branchen.

»Vi gør os ikke til sundhedsfaglige eksperter. Men vi har tæt dialog med sundhedsfaglige eksperter. Vi ser, hvad der sker i andre dele af verden, og vi har tæt dialog med samarbejdspartnere i andre lande,« siger Lars Sandahl Sørensen om DIs tanker om genåbningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Kompensation efter kapacitet

Mette Broksø Thygesen, der er direktør for Tycho Brahe Planetariet, forklarer, at man siden nedlukningen i marts har arbejdet på højtryk i chefgruppen i forsøget på at forberede sig på genåbningen. Men det er svært, når man ikke har flere konkrete oplysninger at navigere efter.

»Vi har brugt tiden som mønsterelev i branchen ved at blandt andet at totalrenovere Planetariekuplen og investere i strategiarbejde og blive parate til en genåbning,« siger hun og fortsætter:

»Vi producerer indhold og planlægger foredrag. Arrangementerne sætter vi til salg, og så må vi refundere billetterne på grund af påbud om nedlukning. Vi havde et helt program for 2021, som vi allerede nu er begyndt at refundere. Det første halvår er allerede passé.«

Mette Broksø Thygesen efterspørger især den del af DIs ønskeliste, der omhandler kompensationsordninger, som er fleksible og tager højde for den manglende kapacitet.

Eksempelvis ved arrangementer, der grundet færre deltagere faktisk går i underskud, men hvor det underskud så dækkes af en delvis kompensation.

Er det relevant for jer?

»Det er det bestemt. I forvejen har vi fjernet to til tre sessions om dagen, så vi kunne nå at desinficere udstillingen, og afstandskravene gør også sit. Så anbefalingerne gør, at vi skærer ned, så vi kun kan have en brøkdel gæster i forhold til vores kapacitet. Så det ville hjælpe,« siger Mette Broksø Thygesen og uddyber:

»Det er alfa og omega at vide, hvad kompensationerne er fra nu, til vi åbner, og at vi fra genåbningen ved, hvad kompensationerne er, alt efter hvilken kapacitet vi kan holde åbent med. Og at vi eksempelvis ved, hvor længe de kompensationer vil vare, så vi kan indarbejde det i de planlagte arrangementer og vores dagsprogram.«

Man har indtil nu arbejdet på højtryk for at være klar til genåbningen, men det er svært, når man har så lidt at forholde sig til, siger Mette Broksø Thygesen, direktør for Tycho Brahe Planetariet. »Det er et fint budskab til de politikere, der tror, at branchen bare sidder og venter, for det har vi altså ikke gjort her. Vi har knoklet igennem,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

Generelt efterspørger Mette Broksø Thygesen flere af de ting, man fra DIs side ønsker. Især den del, der handler om, at man er nødt til at komme med nogle udmeldinger, man kan begynde at planlægge genåbningen efter.

»Det her med at vide, hvad vi har at forholde os til. Især en plan for, at man ved, at der vil være kompensationsordninger, der ser ud på en bestemt måde. Så vil vi kunne planlægge os ud af det, og vi kunne sætte foredrag og arrangementer til salg, hvor vi kender restriktionerne,« siger hun og tilføjer:

»Situationen er meget usikker lige nu, og det kunne helt sikkert gøres bedre. Og jeg tænker, at man sagtens kunne træffe nogle beslutninger om, hvordan man antager, det vil se ud fra eksempelvis juni måned, hvordan man vil bakke kultur- og oplevelsesindustrien op. Man behøver ikke vente til dagen inden genåbningen med at melde det ud.«