Dansk hurra for digital superkommissær

At få netop en ester på posten som ansvarlig for det digitale, indre marked er et særdeles godt tegn og kan give danske IT-virksomheder et nyt, stort marked, mener den danske IT- og televerden.

Estlands premierminister gennem ni år, Andrus Ansip, bliver en af de fem superkommissærer i EU og får ansvaret for at skabe et digitalt, indre marked. Han har været med til at bringe Estland i den digitale verdenselite. Arkivfoto: Asger Ladefoged, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs første digitale superkommissær får stor anerkendelse i den danske IT- og televerden.

Estlands premierminister fra 2005 til 2014, Andrus Ansip, overtager 1. november ansvaret for det digitale indre marked i EU og er en af de fem nye såkaldte superkommissærer i formand Jean-Claude Junckers nye EU-Kommission, hvor tidligere indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) bliver konkurrencekommissær

»Estland har altid skilt sig ud på det digitale område. Både den estiske administration og de estiske ministre er unge og vant til at bruge digitalisering. Internationalt set er esterne simpelt hen seje,« siger Adam Lebech, direktør for Dansk Industris branchesamarbejde på IT-, tele- og kommunikationsfronten, ITEK.

Han har gennem sit tidligere virke som »digitaliseringschef« under netop Margrethe Vestager mange gange arbejdet sammen med sine estiske kollegaer i EU-regi.

»Hvis Andrus Ansip kan tage nogle af de gode ideer fra Estland med til Bruxelles, kan det kun hilses velkomment. Der er et skatkammer af ting at tage fat på at digitalisere,« siger Adam Lebech.

Også i brancheorganisationen IT-Branchen ses udpegelsen af Andrus Ansip som et godt tegn på, at digitale virksomheder bliver afgørende for at skabe vækst i EU.

»Det er rigtigt godt nyt for danske IT-virksomheder og digitale servicevirksomheder, at vi med dette klare signal får sat fart på at virkeliggøre planerne om et digitalt indre marked. Vi har alt for længe haltet efter især USA på det digitale område,« mener Cecilia Bonefeld-Dahl, bestyrelsesformand for IT-Branchen.

Det digitale, indre marked skal inden for fem år øge EUs samlede bruttonationalprodukt med 250 milliarder euro, lyder det i Jean-Claude Junckers arbejdsprogram, som forudser, at der dermed skabes »hundredtusinder af nye jobs, især for unge jobsøgere, og et pulserende vidensbaseret samfund«.

»Der er et enormt potentiale for danske IT-virksomheder. Det grundlæggende problem for danske og europæiske virksomheder er, at vi i EU har 28 forskellige regelsæt, hvor USA kun har ét. I USA har man IT-giganter som Microsoft, Google, Facebook og Apple. Danmark og resten af Europa har ingen IT-virksomheder af den kaliber. Det er et stort problem, som EU bliver nødt til at gøre noget ved,« siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Den digitale superkommissær skal have særligt øje for at få ensartet telereguleringen, ophavsretsbeskyttelsen og databeskyttelsen samt koordineringen af Europas radiofrekvenser, så der bl.a. bliver bedre udnyttelse til mobilt bredbånd.

Tyskeren Günther Oettinger, som i dag er EUs energikommissær, tiltræder posten som kommissær for digital økonomi og samfund, mens også Margrethe Vestager som konkurrencekommissær får med IT-giganterne at gøre.