Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er fortsat mestendels søde toner, der kommer fra den danske hotelbranche, der var særdeles hårdt ramt under finanskrisen, men som synes stadig tættere på at nå niveauet inden krisen i 2009.
De seneste tal fra Dansk Erhverv fastslår, at hotellerne i 2015 både havde flere bookinger og tilmed kunne tillade sig at tage flere penge for samme øvelse.
Først og fremmest oplevede de danske hoteller en stigning i belægningsprocenten. I København gik man tre procent frem i forhold til 2014 og sluttede på 71 procent, men Aarhus sluttede med en belægninsprocent på 65 - tre procent mere end 2014. I gennemsnit oplevede hele landet en stigning på tre procent i antal bookede værelser.
Og den gevinst er ikke kommet på grund af lavere priser. Gennemsnitligt steg prisen for et hotelværelse nemlig med 4,7 procent i 2015, viser tallene fra Dansk Erhverv, og her er København atter i førertrøjen med et prisstigning på 5,9 procent. I Trekantsområdet har man dog også oplevet en tilsvarende flot stigning, og her kunne hotellerne tage 5,7 procent mere for en overnatning i 2015.
Også på et andet parameter, det såkaldte RevPar, blotlægger positive tendenser hos hotellerne. RevPar måler omsætningen per tilgængeligt værelse, og her slutter man på 9,2 procent. Her er der dog forholdsvis stor forskel på København og Aarhus: Mens hovedstaden endte på 9,7procent, lander Aarhus på 0,4 procent på det parameter.
De nye tal kommer i forlængelse af andre tal fra Dansk Erhverv, der tilbage i december meddelte, at flere job er på vej til hotelbranchen. Det skyldes, at omsætningen i de danske hoteller er vokset med 20 procent siden 2009, uden at beskæftigelsen er steget noget nær det sammen; seks procent er fuldtidsbeskæftigelsen vokset i branchen det sidste halvandet år. Omsætningen per medarbejder er med andre ord steget, og Danske Erhverv forventer, at der er potentiale til 500 fuldtidsjob i branchen i løbet af det kommende år.