Dansk hotelbranche fortsætter opturen

En høj belægningsprocent og stigende priser er overskrifterne for danske hotellers 2015. Samtidig er det ikke længere København, der alene trækker væksten, viser tal fra Dansk Erhverv.

KUN EN DAG TIL JUL - MEN HVOR ER SNEEN - - Sneen fra skøjtebanen på Kgs. Nytorv i København ligger i en stor bunke foran Hotel d'Angleterre, til stor fornøjelse for børnene. (Foto: BRIAN BERGMANN/SCANPIX NORDFOTO 2000) Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN BERGMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fortsat mestendels søde toner, der kommer fra den danske hotelbranche, der var særdeles hårdt ramt under finanskrisen, men som synes stadig tættere på at nå niveauet inden krisen i 2009.

De seneste tal fra Dansk Erhverv fastslår, at hotellerne i 2015 både havde flere bookinger og tilmed kunne tillade sig at tage flere penge for samme øvelse.

Først og fremmest oplevede de danske hoteller en stigning i belægningsprocenten. I København gik man tre procent frem i forhold til 2014 og sluttede på 71 procent, men Aarhus sluttede med en belægninsprocent på 65 - tre procent mere end 2014. I gennemsnit oplevede hele landet en stigning på tre procent i antal bookede værelser.

Og den gevinst er ikke kommet på grund af lavere priser. Gennemsnitligt steg prisen for et hotelværelse nemlig med 4,7 procent i 2015, viser tallene fra Dansk Erhverv, og her er København atter i førertrøjen med et prisstigning på 5,9 procent. I Trekantsområdet har man dog også oplevet en tilsvarende flot stigning, og her kunne hotellerne tage 5,7 procent mere for en overnatning i 2015.

Også på et andet parameter, det såkaldte RevPar, blotlægger positive tendenser hos hotellerne. RevPar måler omsætningen per tilgængeligt værelse, og her slutter man på 9,2 procent. Her er der dog forholdsvis stor forskel på København og Aarhus: Mens hovedstaden endte på 9,7procent, lander Aarhus på 0,4 procent på det parameter.

De nye tal kommer i forlængelse af andre tal fra Dansk Erhverv, der tilbage i december meddelte, at flere job er på vej til hotelbranchen. Det skyldes, at omsætningen i de danske hoteller er vokset med 20 procent siden 2009, uden at beskæftigelsen er steget noget nær det sammen; seks procent er fuldtidsbeskæftigelsen vokset i branchen det sidste halvandet år. Omsætningen per medarbejder er med andre ord steget, og Danske Erhverv forventer, at der er potentiale til 500 fuldtidsjob i branchen i løbet af det kommende år.