Dansk forskning i mobilstråling er ubrugelig

Udenlandske eksperter retter skarp kritik mod rapport fra Kræftens Bekæmpelse, der frikender mobiltelefoni for at føre til kræft. Resultaterne er manipulerende og fordrejende, lyder anklagen.

Mobilabonnenter har ikke højere forekomst af kræft sammenlignet med andre danskere - heller ikke, når "langtidsbrugerne" medtages.

Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse. Men den møder skarp kritik fra eksperter i Sverige og USA, skriver Ingeniøren.dk.

"Den danske konklusion er fordrejet. Den danske undersøges savner valide data og kan i realiteten ikke bruges til at svare på spørgsmålet om, hvorvidt der findes en risici ved brug af mobiltelefoner," sagde Lennart Hardell for nylig til de svenske radionyheder. Han fortsætter:

"Jeg vil derfor gerne sætte et stort spørgsmålstegn ved de danske konklusioner om, at stråling fra mobiltelefoner ikke kan give kræft."

Lennart Hardell peger blandt andet på, at kun 15.000 personer af den danske undersøgelses 420.000 registrerede deltagere havde haft mobiltelefon i mere end tre år. Grundlaget for undersøgelsen er derfor for spinkelt, lyder hans kritik.

Betalt forskning

I USA bliver undersøgelsen fra Kræftens Bekæmpelse blandt forskere brugt som skoleeksempel på, hvordan teleindustrien forsøger at frikende sig selv ved at finansiere forskningsprojekter, hvor konklusionen er sikret på forhånd.

George Carlo er amerikansk forsker og læge fra Science and Public Health Policy Institute i Washington D.C. Og ifølge ham er undersøgelsen "nyttig, men helt utilstrækkelig til at underbygge de konklusioner, som er blevet draget i Danmark".

Han peger samtidig på, at teleindustrien finansierer store forskningsprojekter, der som regel involverer flere hundrede tusinde testpersoner, men at sådanne projekter ofte er manipulerende.

"Herved kommer undersøgelserne til at fremstå som meget betydningsfulde, men i realiteten kan de ikke bruges til at frikende mobiltelefoni fra at forårsage kræft. Jeg mener, at de forskningsprojekter, som er finansieret af teleindustrien er manipulerende, fordi de forsøger at drage konklusioner på et grundlag, som er ekstremt spinkelt," skriver George Carlo i en kommentar til den danske undersøgelse.