Dansk forsker rykker ud i nyt roboteventyr

Nystartet virksomhed på IT-Universitetet med erfaren robotekspert får millionstøtte til at lave en brugervenlig og billigere robot, som skal hjælpe i laboratorier verden over.

De to ITU-forskere Kasper Støy og Andres Faiña står bag Flow Robotics, som nu skal udvikle den nye, billigere og brugervenlige væskehåndteringsrobot til laboratorier. Foto: Flow Robotics Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny, billigere og brugervenlig robot, som bogstaveligt skal give en hånd med, når laboratorier verden over skal blande væsker, er ved at blive født med afsæt i dansk forskning.

Torsdag i denne uge åbnede den nystartede virksomhed Flow Robotics i lokaler på IT-Universitet på Amager i København med den roboterfarne ITU-forsker Kasper Støy som idemand, og allerede om et år til halvandet vil den nye robot kunne blande væsker i medicinalindustrien og på f.eks. hospitaler.

ITU Business Development, der blev etableret i efteråret 2014 for at fremme koblingen mellem teknologisk viden praktisk forretning, har lagt sin første, større investering i Flow Robotics, som Kasper Støy også selv skyder penge i. Samlet set er der rejst to millioner kroner til udviklingen af væskehåndteringsrobotten.

Store chancer for god succes

»Væskehåndteringsrobotter bruges både for at spare arbejdskraft, og fordi det er et nedslidende arbejde at blande væsker og håndtere præparater. Der findes maskiner som den, vi vil lave, men de er typisk meget dyre og komplekse. De kan selvfølgelig en hel masse men kræver også teknisk snilde at sætte op, så de lidt mindre opgaver sætter man i stedet mennesker til. Vores robot skal være let at bruge og let at sætte op. Den kan måske blande væsker til de sotre maskiner, som mange stadig skal have til en stor produktion, eller til at lave små serier. Lige nu er det på græsrodsniveau - vi er ikke klar til at sælge, men jeg håber, at vi er klar om et til halvandet år. Så må vi se, om markedet kan bære, men jeg tror, at der er store chancer for, at dette kan gå hen og blive en god succes,« siger Kasper Støy til Berlingske.

Han var tilbage i 2005 med til at udvikle konceptet for virksomheden Universal Robots, som i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 milliarder kroner. Flow Robotics er grundlagt sammen med ITU-forskerkollega Andres Faiña, som sammen med Kasper Støy har opfundet teknologien i robotten.

Den skal nu færdigudvikles og siden patenteres. Den vil minde meget om en 3D-printer og kan bevæge sig vandret og lodret. Man skal kunne montere pipetter på den, som den så kan sænke, suge væske op i og flytte til en anden skål.

Forhåbentlig under halv pris

»Vi går lidt skævt ind på markedet. Der er et stort marked for de sædvanlige væskehåndteringsrobotter, men disse er dyre og ikke så brugervenlige, og man skal ikke stå i lang tid og prøve at få en maskine til at køre. Man skal bare indstille den, trykke på et par ting, og så skal den køre. Vi håber at kunne nå ned i en helt anden prisklasse end de 200.000 kroner, som konkurrenterne lige nu ligger på. Vi håber at nå ned under 100.000,« siger Kasper Støy med forbehold for, at udviklingen af den nye robot, som endnu ikke har fået et navn, først for alvor skal i gang nu.

Han understreger, at robotten ikke skal gøre menneskehænderne overflødige, men at den skal være en samarbejdspartner i laboratorierne, hvor der indimellem håndteres farlige væsker.

ITU Business Development vil i begyndelsen både være medejer og samarbejdspartner for Flow Robotics.

»Kasper Støy har erfaring fra en anden succesfuld spinoutvirksomhed, en klar vision med sit selskab og et godt team omkring sig. Samtidig viser alle nyeste rapporter, at der er et hul på markedet. Mange virksomheder vil kunne automatisere mange flere processer ved hjælp af robotter, så markedspotentialet er stort,« vurderer Kristine Helen Falgren, direktør for ITU Business Development.