Dansk fødevare-industri taber på Brexit

Den danske fødevareindustri er blevet ramt af faldende indtjening i Storbritannien efter EU-afstemningen, selv om priserne er blevet hævet i forædlingsindustrien.

Slagteriet Tican i Thisted er blandt de danske virksomheder i fødevareindustrien, der tydeligt kan mærke konsekvenserne af briternes nej til fortsat at være en del af EU. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De britiske forbrugere må være indstillet på at få et gevaldigt prischok, når de kigger på de importerede fødevarer i supermarkederne. Det gælder blandt andet, hvis de vil købe den meget eftertragtede bacon, der er baseret på råvarer fra den danske fødevareindustri.

Samtidig er Danmarks to absolut største kødeksportører, slagteriselskaberne Danish Crown med hjemsted i Randers og Tican med hjemsted i Thisted, blevet ramt af faldende omsætning og indtjening på det engelske marked – en tilstand der foreløbig vil vare ved.

Det er effekten af Brexit og det stærke fald i kursen på pund, der slår igennem hos både svinekødseksportørerne og i forbrugerleddet. Ove Thejls, administrerende direktør i Tican, der er en del af tyske Tönnies, fastslår, at de britiske forbrugere bliver taberne i spillet om stigende fødevarepriser. Han forklarer, at priserne vil stige mellem fem og otte procent på de færdige kødprodukter i detailbutikkerne, hver gang importerede råvarer fra for eksempel Danmark, Holland og Tyskland stiger med omkring ti procent. Det tager typisk en til tre måneder, inden stigningerne slår fuld igennem i detailleddet.

Ove Thejls erkender, at Tican er så hårdt presset, at selskabet for anden gang inden for fire måneder må hæve priserne med ti procent over for kunderne. Det er i stor udstrækning Ticans egne datterselskaber, der forarbejder råvarerne og sælger den færdige bacon til detailsektoren, der er kunder.

»Dagen efter den britiske afstemning om Brexit annoncerede vi, at vi blev nødt til at hæve vores priser på grund af den faldende kurs på pund. Siden er kursen faldet yderligere. I øjeblikket oplever vi, at Tican ikke er konkurrencedygtig på varer, vi eksporterer til England. Derfor hæver vi de kommende uger priserne yderligere,« siger Ove Thejls.

Siden den britiske afstemning om Brexit i juni er pundet faldet 15 procent over for den amerikanske dollar, og det har ført til pris­inflation. Pundet har nu den laveste værdi i årevis.

Forbruget vil falde

Den britiske avis The Telegraph tegner det samme billede. Avisen skriver, at leverandørerne af mange forbrugermærkevarer ifølge eksperter vil forsøge at hæve priserne med mindst ti procent over de kommende uger.

»Selv om priserne på varerne stiger ti til 15 procent i detailsektoren, tror jeg ikke, at efterspørgslen på bacon vil falde meget. Men de britiske forbrugere kommer til at betale for Brexit i form af et lidt mindre kødforbrug og stigende priser på de varer, de vil have – blandt andet bacon,« siger Ove Thejls.

Han erkender, at Tican er og vil blive ramt af lidt mindre omsætning og indtjening på eksporten til Storbritannien. Sidste år gik 15 procent af selskabets eksport til England. Kina er Ticans største marked, mens England og Japan er de næststørste markeder.

Danish Crown er langt den største eksportør af dansk svinekød til baconproduktion i England. Søren Tinggaard, vicedirektør i Danish Crown-datterselskabet DC Pork, oplyser, at hans firma følger markedets priser. Og her er omsætning og indtjening på Englands- eksporten lidt lavere end før.

»I store træk sælger vi de samme mængder som hidtil. Pundet er faldet meget, meget markant. På nogle af kontrakterne kan vi kompensere via prisstigninger til kunderne,« siger vice­direktør Søren Tinggaard.