Dansk flymilliardær nærmer sig 500 fly efter nyt opkøb

Dansk flyudlejningselskab udvider med adskillige nye fly efter at have købt irsk selskab.

Grundlæggeren Martin Møller for Nordic Aviation Capital har verdens største flåde af mindre regionalfly Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske, verdensomspændende flyudlejer Nordic Aviation Capital (NAC), hvor milliardæren Martin Møller sidder som bestyrelsesformand, ekspanderer igen forretningen med flere nye fly.

I sidste måned købte NAC selskabet Jetscape, og nu køber virksomheden endnu en flyudlejer, oplyser NAC i en pressemeddelelse. Denne gang er det irske Aldus, der kommer på danske hænder.Aldus blev stiftet tilbage i 2008 og råder i dag over 30 fly, som nu bliver en del af NACs samlede flåde. Med købet har danske NAC udvidet flyflåden til 294 fly. Dertil kommer 48 fly som man har råderet over og yderligere 74 fly, der er bestilt af firmaet. I alt vil flyudlejeren dermed i de kommende år komme op på en samlet flåde på 416 fly. I 2013 havde NAC knap 200 fly.

Hvor meget, NAC har lagt for det irske selskab Aldus, er ikke blevet lagt frem for offentligheden.

Allerede tilbage i marts købte NAC det amerikanske firmae Jetscape Jetscape Aviation Group. Selskabet havde 28 jetfly af typen Embraer E. Det er samme flymodel, som NAC sikrer sig med opkøbet af irske Aldus, der har fløjet med flytypen i ni forskellige lande.

Dermed skærper Martin Møller kampen på markedet for flyvninger på kortere ruter med jetfly som Embraer.

Martin Møller stiftede NAC tilbage i 1990, og har indtil for nylig været eneejer af den hastigt voksende virksomhed, der er verdens største udlejer af turbopropmaskiner.

Sidste år i august valgte Martin Møller dog at indgå partnerskab med kapitalfonden EQT og Kirkbi Invest A/S. Selskabets værdi blev i den forbindelse sat til knap 22 milliarder kroner på en gældfri basis, hvilket betyder, at Martin Møller har fået flere milliarder kroner for at overlade magten til EQT. Han har dog beholdt en signifikant ejerandel i selskabet.

I regnskabet for 2014-2015 kunne NAC mønstre en omsætning på 392 millioner dollar eller omtrent 2,5 milliarder kroner, hvilket var en fremgang på 26 procent i forhold til omsætningen året inden.Air France, Garuda, Flybe, Azul, Air Berlin, Republic, Air Canada, GoJet and Etihad Regional er blandt kunderne hos NAC, der har kontorer i Irland, Storbritannien, Canada og Singapore.

I flåden af fly, som NAC råder over, finder man modellerne ATR 42, ATR 72, Bombardier Dash 8-300/Q400, CRJ900/1000, Boeing 737, Airbus A320 og Saab 2000 samt Embraer E-jet.