Dansk flymilliardær leverer rekordregnskab

Det danske selskab Nordic Aviation Capital (NAC) går muligvis en anelse under radaren, men har ikke desto mindre stor succes med salg og leasing af turbopropfly. Stifter og formand Martin Møller kan med seneste årsregnskab registrere en rekordomsætning og en rekordstor bundlinje.

Martin Møller, stifter og formand for Nordic Aviation Capital, er blevet milliardær og blandt landets rigeste personer på salg og leasing af fly. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med mere end 235 fly i flåden er danske Nordic Aviation Capital (NAC) verdens største flyleasingselskab inden for turbopropfly, og selskabets seneste regnskab viser, at det er en særdeles god forretning.

NAC's årsrapport for 2014-2015 viser en omsætning på 392 mio. dollar eller 2.588 mio. kr., hvilket er en fremgang på 26 pct. i forhold til omsætningen året inden. Samtidig vokser resultatet efter skat med 37 pct. til 111 mio. dollar eller 733 mio. kr.

Ifølge en meddelelse fra selskabet kan udviklingen bl.a. henføres til virksomhedens solide plads på markedet. NAC har investeret i 17 nye ATR72‐600-turbopropfly og ATR42‐600-turbopropfly og placeret dem på leasingaftale hos kunder.

Derudover har NAC afsluttet 74 transaktioner med brugte fly, herunder den største transaktion i NAC’s historie på 31 Bombardier Q400-fly.
Balancen er øget med 45 pct. til 3.173 mio. dollar eller knap 21 mia. kr.

»Jeg er tilfreds med udviklingen, og vi fortsætter med at geninvestere hele indtjeningen i virksomheden, da den fremtidige udvikling peger i samme retning som vi har set gennem de sidste mange år,« siger selskabets stifter og bestyrelsesformand, Martin Møller, i en kommentar til årsrapporten.

Den tidligere eneejer Martin Møller valgte i august at indgå partnerskab med kapitalfonden EQT og Kirkbi Invest A/S. Selskabets værdi er i den forbindelse sat til 3,3 mia. dollar eller 21,8 mia. kr. på en gældsfri basis. EQT og Kirkbi Invest betalte over ti mia. kr. for halvdelen af aktierne i NAC, og de penge skal bruges til at sikre en fortsat vækst.

NAC oplyser i en meddelelse, at selskabet forventer at fortsætte udviklingen med mange leveringer af fly på leasingkontrakter. Herudover fortsættes den igangværende udbygning og globalisering af virksomheden, så positionen på verdensmarkedet kan fastholdes og styrkes, lyder det fra selskabet.

»Behovet for flytransport på regionalmarkedet vil fortsat vokse på verdensplan, og det regionale behov bliver ikke mindst drevet af de voksende middelklasser i Asien. Men også i Sydamerika og Europa ses pæne vækstrater som forudset sidste år, trods enkelte områder, hvor der er nogen usikkerhed,« siger adm. direktør Kim Graven‐Nielsen i meddelelsen.

NAC råder ved udgangen af regnskabsåret over 235 fly til en værdi på 2,8 mia. dollar. Dermed er NAC verdens største ejer og lessor af turbopropfly. Virksomhedens primære fokus er det regionale marked, og inden for dette, store turbopropfly.

Selskabet har i øjeblikket 107 medarbejdere geografisk placeret på hovedkontoret i Billund og i de tre regionale kontorer i Singapore, Irland og Nordamerika. NAC har i det afsluttede regnskabsår 2014/15 ansat yderligere 20 medarbejdere, både i Danmark og i udlandet.

TV: Flyfirma solgt - ejer får 10 mia. kr