Dansk fjernvarme drømmer om mere vækst

Eksporten af teknologi til fjernvarme vokser støt, og nu drømmer industrien om endnu mere vækst. Valutaindtægterne er siden 2003 steget med over 100 pct. til 4 mia. i 2008.

Læs mere
Fold sammen
Danske virksomheder er blandt verdens bedste, når det gælder udvikling og produktion af teknologi til fjernvarme. Det udgør en betydelig del af den danske energieksport, helt nøjagtig otte procent i 2008.

Sidste år solgte fjernvarmeindustrien for fire milliarder kr. i udlandet og for tre milliarder kr. i Danmark. Danfoss og Logstor er storeksportører af fjernvarmeudstyr og fjernvarmerør. Men også virksomheder som Kamstrup og Broen, der laver henholdsvis måleudstyr og ventiler til fjernvarmeproduktion, er kendte navne i udlandet.

»Der er et stort uudnyttet potentiale for dansk eksport af fjernvarmeteknologi,« siger Jes B. Christensen, der er direktør i Dansk Fjernvarmes Eksportråd, til Børsen.

Stærk dansk position
Han venter, at Danmark i 2015 scorer seks milliarder kr. i valutaindtægter på fjernvarmeudstyr og teknologi. Fjernvarmeindustriens største markeder er USA, Kina og Rusland. Men konkurrenterne puster i stigende grad danskerne i nakken.

»Svenskerne og finnerne er dygtige. De finder også ud af, at her er et meget stort potentiale, men danskerne har stadig en stærk position,« siger Jes B. Christensen.

Men finanskrisen sætter imidlertid nye projekter hos de danske producenter af fjernvarme-teknologi på stand by. Branchens virksomheder mærker, at finanskrisen og de lave oliepriser gør det meget svært for de potentielle kunder at låne penge til investering i fjernvarme.