Dansk firma med spændende nyt: »Selskabet står med en meget attraktiv vaccinekandidat«

Bavarian Nordic har offentliggjort nye resultater fra medicinalvirksomhedens forsøg med dansk vaccine mod coronavirus. Resultaterne gør vaccinen meget attraktiv, mener Sydbank-analytiker.

De nye resultater viser tegn på, at vaccinen kan beskytte mod flere forskellige coronavarianter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det danske coronavaccinehåb fra Bavarian Nordic har torsdag offentliggjort nye resultater fra forsøg på dyr – også kaldet prækliniske forsøg.

De nye resultater viser tegn på, at vaccinen kan beskytte mod flere forskellige coronavarianter. Vaccinen lader til at give høje niveauer af neutraliserende antistoffer mod både den britiske variant – B.1.1.7 – og den sydafrikanske variant – B.1.351. Det oplyser Bavarian Nordic.

»Vi er glade for at bekræfte vores covid-19 vaccines stærke antistofrespons mod nye og mere bekymrende varianter af SARS-CoV2-virusset. Hvis disse resultater bekræftes i det igangværende kliniske forsøg, kan vi potentielt stå med den første universelle covid-19 vaccine,« udtaler Paul Chaplin, administrerende direktør i Bavarian Nordic, i en fondsbørsmeddelelse.

Bavarian Nordic er sammen med AdaptVac, der har indlicenseret vaccinen, stadig i fuld gang med at videreudvikle vaccinen, som har navnet ABNCoV2.

AdaptVac er i gang med et kombineret fase 1-, og 2-studie, hvor vaccinefirmaet tester på både dyr og 42 mennesker i Holland. Men de nye resultater er således udelukkende fra test af vaccinen i dyr.

Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker ved Sydbank med særligt fokus på medicinalbranchen, ser positivt på de offentliggjorte resultater fra de prækliniske forsøg.

Han vil først og fremmest minde om, at de nye resultater er på linje med eller måske endda bedre end det, som de coronavacciner vi allerede bruger i Danmark, viste i de prækliniske forsøg – selvom det ikke er muligt at sammenligne forsøgene ét til ét.

Kan være klar i 2022

»Hvis Bavarian evner at replicere resultaterne for ABN-COV2 i de kliniske studier, står selskabet efter vores vurdering med en meget attraktiv vaccinekandidat, som kan bruges i et potentielt revaccinationsmarked fremover,« siger Søren Løntoft Hansen.

Bavarian Nordic er på jagt efter penge, der skal finansiere et eventuelt fase 3-forsøg, som altså er sidste skridt, inden vaccinen potentielt kan blive godkendt. Virksomheden har oplyst, at vaccinen, hvis alt klapper, kan komme i produktion næste år.

Det vurderer Søren Løntoft til at være realistisk for Bavarian Nordic.

»Vi vurderer, at fase 1/2-studiet vil være nøglen til at opnå finansiering af fase 3-studiet for ABNCoV2. Afhængig af funding-situationen og de regulatoriske krav til fase 3-studiet forventer vi, at Bavarian allerede kan iværksætte fase 3-studiet omkring august med resultater i foråret 2022. Dermed kan ABN-CoV2 potentielt komme på markedet i 2022,« siger han.

Og selvom alle danskere, som ønsker det, bør være vaccineret i 2022, kan det være nødvendigt, at vi får tredje og fjerde stik for fortsat at være beskyttet mod covid-19.

Rolf Sass Sørensen, Vice President for Investor Relations i Bavarian Nordic, har tidligere fortalt til Berlingske, at han forventer at deres vaccine vil være oplagt til netop det.

»Vores vaccine kan eksempelvis opbevares ved stuetemperatur, og vi har pejlemærker om, at den har en dækning på flere år. Vi mener også, at vores kan være en oplagt boostervaccine (en vaccine, der forlænger beskyttelsen af tidligere vacciner, red.),« sagde Rolf Sass Sørensen, der ikke var nervøs for, om der er et marked for den danske vaccine, selvom den måske først godkendes næste år.