Dansk finansstjerne skal stråle i svensk storbank

Danskeren Birgitte Bonnesen skal tirsdag på en vigtig styrkeprøve, når hun for første gang som nyudnævnt Swedbank-topchef skal fremlægge kvartalsregnskab.

Bestyrelsen i storbanken Swedbank har valgt Birgitte Bonnesen som ny administrerende direktør og koncernchef i banken. Det gør hende til den højestplacerede danske kvinde i finansbranchen i Norden. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag bliver en af de dage, som danske Birgitte Bonnesen sent vil glemme.

For første gang i hendes snart 30 år lange karriere i den svenske storbank Swedbank skal hun som ny administrerende direktør og koncernchef stå på mål for hele bankdriften, når Swedbank aflægger regnskab for første kvartal.

Regnskabet kommer blot fire dage efter, at Birgitte Bonnesen er blevet udpeget som ny topchef i storbanken. En stilling, som hun siden februar i år har varetaget midlertidigt efter forgængerens, Michael Wolf, dramatiske afsked.

Som ny topchef i Swedbank-koncernen får Birgitte Bonnesen ansvar for 13.542 ansatte, 7,2 millioner privatkunder og 574.000 erhvervskunder fordelt i Sverige, Estland, Letland og Litauen.

At valget er faldet på Birgitte Bonnesen, skyldes ifølge bestyrelsesformand Lars Idermark, at hun gennem sin tid i banken har bevist, at hun er den bedst egnede kandidat til posten. Samtidig har det været afgørende for banken at finde en som Birgitte Bonnesen, der kender banken ud og ind.

13 mio. kroner plus pension

Birgitte Bonnesen er opvokset i Odder syd for Aarhus, men valgte i 1987 at flytte til Sverige med sin daværende mand, hvor eventyret i Swedbank begyndte. Frem til 2000 havde hun forskellige lederstillinger, og de følgende år arbejdede hun med Strategic Business Development og International Banking.

I 2004 satte Birgitte Bonnesen yderligere tempo på, da hun blev chef for CRM-afdelingen i Swedbank Markets og fem år senere chef for intern revision. Turen gik herefter sydpå, hvor Birgitte Bonnesen i 2011 blev chef for Swedbanks forretning i de baltiske lande. Et af karrierens største højdepunkter indtraf i julen 2014, da den daværende Swedbank-koncernchef, Michael Wolf, ringede og spurgte Birgitte Bonnesen, om hun ville være chef for de svenske bank­aktiviteter i Sveriges største bank, Swedbank, som danskeren efter kort betænkningstid takkede ja til.

Michael Wolf er også manden, der utilsigtet baner Birgitte Bonnesen vej til den øverste stilling i Swedbank-koncernen, da svenskeren bliver fyret og meldt til myndighederne for økonomisk kriminalitet. Fyringen betyder, at Birgitte Bonnesen i dag er den højestplacerede danske kvinde i finansbranchen i Norden, som kan hæve 13 millioner svenske kroner i løn – plus 35 procent i pension.

Birgitte Bonnesen bruger ifølge den norske avis Dagens Näringsliv sin sparsomme fritid på at dyrke yoga og bøger. Hun er i øjeblikket ved at læse en bog af forfatteren Elena Ferrante, der indgår som pensum i den lokale bogklub. Den danske bankdirektør er dog endnu ikke mødt op til et eneste møde i bogklubben, eftersom den seneste tid i banken har været for dramatisk, forklarer hun.