Dansk films guldalder er forbi

Det danske filmmirakel med internationale priser og store overskrifter i verdenspressen er forbi. Hvor vi siden midten af 1990'erne kunstnerisk har spillet lige op med de store nationer i filmens champions league, skal vi i fremtiden til igen at vænne os til mere ydmyge vilkår i 1. eller 2. division.

Det vurderer en række centralt placerede folk i den danske filmbranche overfor Politiken.

»For fem år siden lå Danmark i top-tre. Og for bare to år siden ville en ny film af Lone Scherfig eller Thomas Vinterberg næsten automatisk blive garanteret en rimelig flot placering på en af de tre store A-festivaler. Den garanti findes slet ikke mere«, siger direktør i Grand-biografen i København, Kim Foss.

Han advarer samtidig mod et politisk klima, hvor man foretrækker at støtte brede film med stor publikumsappel frem for de mere smalle, kunstneriske film, som det er nødvendigt at lave, hvis vi igen skal hævde os.

Også områdedirektør for produktion og udvikling i Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, har set advarselslamperne blinke.

»Vi skulle måske have set kritisk på vores egen succes lidt tidligere, end vi har gjort«, siger han.

Claus Ladegaard finder det tillige problematisk, at det er de samme producenter, der bliver ved med at sidde på markedet. Han efterlyser ny vildskab og drive, som dengang Zentropa og Nimbus Film kom til i 1990'erne.

Også fra udenlandsk side fornemmer man, at »something is rotten...«. Kulturredaktør og førsteanmelder på Dagsavisen i Oslo, Mode Steinkjær, siger således:

»Vi ser meget gerne danske film her i Norge. Og jeg tror endnu ikke, at publikum har fornemmet, at der skulle være noget galt. Men blandt os anmeldere er det tydeligt, at der er et vakuum i dansk film lige nu«.

»Det er selvfølgelig altid spændende, hvad Lars von Trier kommer op med af originalt nyt, og Per Fly er blevet voldsomt populær heroppe, efter at hans trilogi er blevet vist i biograferne. Men det er, som om der mangler en samlet vision«, siger Mode Steinkjær.

Kilde: Politiken