Dansk erhvervsskadestue vækker international interesse

Væksthus-konceptet Early Warning skal enten redde små og mellemstore virksomheder eller sørge for, at de får en nådig konkurs. EU vil nu kopiere den danske model.

De to indehavere af butikken Malernes udstilling, Lars Mikkelsen og Anne Marie Escobar Jul. Deres 90 år gamle familievirksomhed var lukningstruet, men med hjælp fra programmet Early Warning er de kommet igennem krisen og kan føre virksomheden videre. Her ses de blandt deres rammelister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En risiko, som danske ejerledere løber, er at komme til at stå alene med hele ansvaret for at træffe de rigtige beslutninger, hvis virksomheden er visnet, og kreditorerne kradser på døren.

Sådan er livet som selvstændig – på godt og ondt. Problemet er dog, at frygten for, hvad konsekvenserne kan blive for ens privatøkonomi, hvis man stabler en virksomhed på benene, som efterfølgende kollapser, er så udbredt, at den i sig selv skræmmer folk med en iværksætter i maven væk. De tør simpelthen ikke.

Den problematik var årsag til, at projektet »Early Warning« blev stablet på benene i 2007. En finanskrise senere er erfaringerne med projektet gode – så gode at de har vakt international interesse. En stribe europæiske lande er allerede ved at implementere lignende ordninger, og modellen er tillige kommet på bordet som en anbefaling i EU-Kommissionens handlingsplan for støtte til små og mellemstore virksomheder i årene 2015 til 2020.

Kontorchef for Erhvervsstyrelsens afdeling for Erhvervsudvikling og Internationale forhold Andrew Hjuler Crichton tror i høj grad, at de danske væksthuse, som Early Warning-programmet hører under, har fat i den lange ende. Det viser erfaringerne efterhånden.

»Jeg tror, at vi inden for to år vil se den første udenlandske Early Warning åbne i et andet land. Storbritannien er længst fremme, men interessen fra EU-Kommissionen betyder også, at man sagtens kan se konceptet løftet op på europæisk niveau,« siger kontorchefen i en skriftlig kommentar.

Det danske Early Warning er en selvstændig organisation, der hører hjemme i Væksthus Midtjylland i Aarhus, men som har konsulenter tilknytte de øvrige væksthuse, og som derfor er landsdækkende. Chefen for organisationen er Svend Røge, og han forklarer til Berlingske, at projektet voksede ud af det fokus, der var på konkurslovgivningen i begyndelsen af det nye årtusinde.

Her blev reglerne for, hvor hårdt en ejerleder kan blive ramt på privatøkonomien af sin virksomheds konkurs lempet, men i forbindelse med lovarbejdet blev området grundigt analyseret, og resultaterne viste, at der på trods af bedre vilkår stadig var én overskyggende faktor, der fik potentielle selvstændige til at trække i bremsen, allerede inden de kom i gang: Frygten for at et virksomhedskollaps ville smadre iværksætterens privatøkonomi.

»Man kom frem til, at de små virksomheder stort set ikke fik rådgivning, når de kom i krise. Ejerlederne kom hurtigt til at stå i en situation, hvor de følte sig meget alene og ikke selv havde erfaringer, der rakte. Truende konkurser er jo ikke noget, man normalt kommer til at opleve flere gange,« siger Svend Røge og tilføjer:

»Større virksomheder kan få rådgivning, der for eksempel er søsat af en kreditor, eksempelvis banken, men for de små var situationen en anden. Problemet skræmte potentielle selvstændige. Det udgjorde en vækstbarriere.«

Derfor blev Early Warning etableret, og det kørte fra 2007. Svend Røge blev en del af det året efter.

Konceptet er konkret at sætte ind med intensiv rådgivning, når en virksomhed melder sig.

På den ene side handler det om jura. Konkursadvokater står klar til at styre ejerlederen gennem regeljunglen. På den anden side er der tale om erfarne erhvervsfolk, der er klar til at rådgive om, hvad man kan gøre på forretningssiden og på det private plan.

Målet med hjælpen er enten at styre virksomheden igennem en krise, ændre den, så den kan komme ud på den anden side med en fremtid, eller ganske enkelt føre den igennem den mest hensynsfulde nedlukning.

De frivillige rådgivere er i Svend Røges optik en helt central del af konceptet. Konsulenterne udgøres af et korps af erhvervsmennesker, som har en erfaring, de gerne vil give videre.

Det være sig tidligere ejerledere, der nu har trukket sig tilbage eller bare solgt deres virksomhed, men der er også revisorer, professionelle ledelsesrådgivere, coaches og lignende.

»Fællesnævneren er, at det er mennesker, der kan genkende noget i ejerledernes situation, og som de gerne vil hjælpe med. De vil gerne give deres erfaringer videre,« siger lederen af Early Warning, Svend Røge