Dansk erhvervslivs comeback-konge: Vi skal være lige så kendte som Lego-klodser

Danmark råder over alle tiders mulighed for at skabe en gylden vinderbranche i kølvandet af coronakrisen. Topchef i det succesfulde danske biotekselskab Genmab peger på, at biotekprodukter fra Danmark kan blive så kendt en eksportvare som Lego-klodser. Dansk biotek-rigmand fra Schweiz bakker op om ambitionen.

Den succesfulde topchef i det danske biotekselskab Genmab, Jan van de Winkel, mener, at biotekbranchen i Danmark kan stå over for en gylden æra. Målet må være, at biotekprodukter fra Danmark skal være lige så kendte som Lego-klodser, lyder den tårnhøje ambition. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det pibler frem med små spirende frø i den danske biotekbranche.

Det er dog stadig en meget lille gruppe af etablerede medicinalselskaber, som skaber langt de fleste arbejdspladser og hvert år trækker milliarder hjem til Danmark.

I dansk biotek er selskabet Genmab fra Kalvebod Brygge i København løbet med samtlige overskrifter de seneste år, mens alle andre virksomheder i den branche mere eller mindre har levet en tilværelse i skyggen af det store træ.

På ti år er det blot blevet til to danske biotekbørsnoteringer på fondsbørsen i København, selv om branchen flere gange er blevet udpeget til at være en af fremtidens vindere.

Til sammenligning har svenske life science-selskaber hentet over 18 milliarder kroner på børsmarkederne i Stockholm på blot fem år.

Det afholder dog ikke Genmab-boss Jan van de Winkel fra at opstille en tårnhøj ambition på hele branchens vegne i Danmark.

»Jeg er helt grundlæggende meget optimistisk. Jeg mener, at målet må være, at biotekprodukter fra Danmark bliver et lige så kendt fænomen som Lego-klodser. Alle i hele verden kender Lego. Og jeg synes, at vi er kommet ind i en æra, hvor jeg tror, at biotekprodukter kan blive lige så kendte og berømte som Lego,« siger Jan van de Winkel.

Milliardforretning

Genmab levede i flere år en tilværelse på randen af fallit, men med Jan van de Winkel i spidsen har det danske biotekselskab leveret et helt enestående børscomeback med en aktiestigning på 4.000 procent over en ti-årig periode.

»Jeg mener, at dansk life science er i rigtig god form. Vi har selskaber som Novo Nordisk, Novozymes, Lundbeck og Leo Pharma, virkelig gode universiteter og et rigtig godt hospitalssystem, så jeg synes, at økosystemet ser meget velfungerende ud,« siger Jan van de Winkel.

Den hollandske topdirektørs forkromede ambition om, at dansk biotek skal opnå kendisfaktor på niveau med Lego-klodser, får opbakning fra danske Bo Jesper Hansen, der er et kendt navn i den globale biotekbranche.

Bo Jesper Hansen har skabt sig en formue i det svenske biotekselskab Swedish Orphan Biovitrum, som han over 25 år byggede op til en milliardforretning.

»Jeg synes, det er et stort mål, men jeg synes faktisk ikke, at det er urealistisk. Vi skal huske, at vi har en underskov af højtuddannede mennesker i Danmark med erfaring fra store medicinalselskaber som Novo Nordisk, Leo Pharma og Lundbeck, som har forstand på biotek. Vi har et fantastisk økosystem, men vi mangler i høj grad risikovillig kapital, som kan understøtte de dygtige mennesker, der har mod på at starte deres egne virksomheder,« siger Bo Jesper Hansen.

En enestående mulighed

Den danske forretningsmand arbejder i dag som professionelt bestyrelsesmedlem med base i Schweiz og er eksempelvis næstformand i selskabet Orphazyme, som er den seneste danske biotekvirksomhed, der blev børsnoteret på fondsbørsen i København. Det skete i november 2017.

Bo Jesper Hansen bliver beskrevet som en erfaren og dybt professionel forretningsmand, der har begge ben solidt plantet på jorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Vi har mange unge og lovende firmaer på vej frem, men hvis du kigger på antallet af børsnoterede biotekselskaber, så er det en sørgelig historie. Det er meget tungt i Danmark, fordi der ikke er den samme forståelse og risikovillighed, men vi har faktisk en stor underskov af små biotekvirksomheder i Danmark,« siger Bo Jesper Hansen.

Han peger på, at den aktuelle coronakrise har gjort biotekbranchen højaktuel, da hele diskussionen om vacciner og nye behandlingsmuligheder er blevet en dominerende dagsorden.

»Der er kæmpe interesse for det lige nu. Og det er da en enestående mulighed for et land som Danmark, der har en fantastisk veluddannet talentmasse inden for netop det område,« siger Bo Jesper Hansen, der mener, at Danmark har alle muligheder for at iklæde sig førertrøjen, når det gælder konkurrencen med andre lande i Europa.

»Hvis ikke vi skulle kunne tage føringen blandt de europæiske lande, kan jeg næsten ikke se, hvem der skulle. Vi har en førertrøje, men vi skal turde tage den på,« siger Bo Jesper Hansen.