Dansk erhvervsliv kører videre fra villavejene: Novo har sendt flere end 8.000 ansatte hjem

Hos advokatfirmaet Kromann Reumert er der stille på kontorerne. 90 procent af medarbejderne arbejder hjemme. Virksomheder på stribe har fulgt regeringens opfordring om at lade de ansatte arbejde hjemmefra. Novo Nordisk har sendt flere end 8.000 danske ansatte hjem.

Der arbejdes hjemmefra i stor stil i mange danske virksomheder, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften opfordrede landets virksomheder til – så vidt muligt – at lade deres medarbejdere arbejde hjemmefra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Virksomheder på tværs af brancher har fulgt regeringens opfordring om, at de ansatte i videst muligt omfang arbejder hjemme for at bremse spredningen af coronavirus.

Derfor drives dansk erhvervsliv nu i stor stil videre fra hjemmearbejdspladser i villaer, rækkehuse og lejligheder.

Det ses tydeligt hos et af landets største advokatfirmaer, Kromann Reumert, hvor der næsten er tomt i de store kontorbygninger i København og Aarhus.

»Ud af 500 medarbejdere er der i dag cirka 50 personer på vores kontorer i Aarhus og København. Det er fortrinsvis administrative medarbejdere samt medarbejdere tilknyttet vores facility service-funktioner, der er på arbejde,« siger CFO og ansvarlig for administrationen, Morten Møller Enegaard, Kromann Reumert.

»I de kommende dage forventer vi et endnu lavere antal af medarbejdere, der er på arbejde på kontorerne, idet vi netop er ved at indføre turnusordninger og toholdsskift i forbindelse med driften af vores kontorbygninger,« tilføjer han.

Anders Stubbe Arndal, managing partner i Kromann Reumert

»Vi er i fuld drift, selv om så mange arbejder hjemmefra. «


Advokatfirmaet fulgte hurtigt op på statsminister Mette Frederiksens (S) opfordring til, at private virksomheder sørger for, at flest muligt arbejder hjemmefra.

»Vi følger naturligvis myndighedernes opfordringer og henstillinger. Derfor orienterede vi sent onsdag aften vores medarbejdere om, at de skal arbejde hjemmefra i den udstrækning, det er muligt. Vi har samtidig iværksat procedurer og ordninger, så vi fortsat og uændret kan servicere vores klienter. Vi er i fuld drift, selv om så mange arbejder hjemmefra,« siger managing partner Anders Stubbe Arndal.

Hos Novo Nordisk oplyser selskabet i en e-mail til Berlingske, at ud af koncernens omkring 17.000 medarbejdere i Danmark vil omkring halvdelen arbejde hjemmefra de næste uger.

»Medarbejdere i produktionen er på arbejde for at sikre forsyningen af medicin til de mange patienter verden over, der er afhængig af den,« skriver Novo Nordisk.

Målet er at holde forretningen kørende

Meget kan klares via telefon- og Skype-møder, mener både Kromann Reumert, Nordea Danmark og A.P. Møller - Mærsk. Både hos storbanken og rederiet er der også udbredt brug af hjemmearbejde.

»Vi følger retningslinjerne fra de danske myndigheder. Det betyder blandt andet, at flest mulige i Danmark arbejder hjemmefra, og hver leder har ansvaret for at vurdere behov og planlægge beredskabet for de enkelte områder. Målet er at holde forretningen kørende i videst muligt omfang under hensyntagen til myndighedernes anbefalinger. Vi benytter således virtuelle møder i det omfang, det er muligt og holder afstand til andre personer. Retningslinjerne efterleves af Mærsk-ansatte på alle niveauer af organisationen,« oplyser A.P. Møller - Mærsk.

Nordea Danmark fortæller, at virksomheden har udvidet muligheden for at arbejde fleksibelt for at undgå offentlig transport i myldretiden, og at den opfordrer sine medarbejdere til at arbejde hjemmefra, hvor det er muligt.

»Vi tager situationen meget alvorligt og følger myndighedernes retningslinjer. Da Nordea er en essentiel del af landets finansielle infrastruktur, vil vi fortsætte med at servicere vores kunder. Vi er samtidig meget opmærksomme på, at denne nye situation vil have økonomiske konsekvenser for både privat- og erhvervskunder, og derfor gør vi naturligvis, hvad vi kan for at støtte vores kunder og hjælpe dem igennem den kommende tid,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Mads Skovlund, direktør med ansvar for Nordea Danmarks privatkunder.

Åbne filialer, men helst telefonmøder

Banken fortsætter derfor med at holde filialer åbne, men den anbefaler, at man afholder møder online eller over telefon frem for fysiske møder.

Også hos arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri (DI) arbejder mange medarbejdere hjemmefra, fortæller Sanne Stadil, der er vicedirektør for området personalejura.

»I DI er der mange, der arbejder hjemmefra, og det vil blive flere i løbet af de kommende dage. Vi følger også anbefalingen fra regeringen, men vi har også nogle områder, hvor vi er nødt til at være her af hensyn til rådgivningen af medlemmerne. Virksomhederne er meget pressede af situationen, så vi arbejder på fuldt tryk med at rådgive og bistå dem,« siger Sanne Stadil.

I kraft af sit arbejdsområde, personalejura, er hun i kontakt med mange af DIs medlemsvirksomheder, og mange af dem følger regeringens opfordring til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra. Men det er ikke alle jobfunktioner, der kan udføres hjemmefra, understreger hun.

»Det er vores indtryk, at rigtigt mange virksomheder lader mange medarbejdere arbejde hjemmefra. Men der er også rigtigt mange virksomheder med produktion, der ikke kan sende deres medarbejdere hjem, fordi de skal sørge for, at der mad på hylderne, at folk kan bevæge sig rundt, og at der er forsyning af energi og så videre. Vi er jo nødt til af hensyn til hele samfundet at holde virksomhederne i gang,« siger Sanne Stadil.

DI vurderede torsdag, at næsten 700.000 danskere vil være i stand til at passe arbejdet hjemmefra i en kortere periode.