Dansk erhvervsklenodie siger farvel til sit 118 år gamle navn

Det Østasiatiske Kompagni skal ophøre med at eksistere som navn. Ved sin kommende generalforsamling vil børsselskabet, i daglig tale kendt som ØK, ændre sit navn og slette alle tidligere binavne.

Det østasiatiske kompagni (ØK). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mini Wolff

Det kommer, efter at ØK i 2014 solgte den venezuelanske fødevareforretning Plumrose og derefter kun har ét datterselskab, flyttteserviceforretningen Santa Fe, tilbage i porteføljen.

Det er da også "Sante Fe Group", der foreslås som selskabets nye officielle navn. Det skal besluttes på generalforsamlingen 26. marts 2015.

Det er i øvrigt samme måned som, at Det Østasiatiske Kompagni kan fejre 118 års fødselsdag. Det blev nemlig stiftet i marts 1897 i København af etatsråd H.N. Andersen, i første omgang for at overtage hans 13 år gamle selskab, Andersen & Co. i Bangkok og skaffe dansk kapital til udvidelse.

Det Østasiatiske Kompagni var blandt andet involveret i dampskibsfart, handel og industriel virksomhed, herunder transport af træ og cement og plantagedrift.

I de efterfølgende årtier voksede selskabet kraftigt til et af Nordens allerstørste, og i 1970'erne var ØK en af pionererne inden for containerfart. Oliekriserne ramte dog den ekspansionslystne virksomhed hårdt, og 1980'erne stod på direktøroprør, restrukturering og store ændringer i strategien.

Selskabet genfandt aldrig sin storhedstid trods enkelte opblomstringer, og i 2015 er det altså slut med den navnemæssige forankring i fortiden.

På generalforsamling foreslås det desuden, at bestyrelsens honorar sættes ned, og at Michael Hauge Sørensen erstatter Mats Lönnqvist i bestyrelsen. ØK betalte udbytte ved salget af Plumrose sidste år, men foreslår intet udbytte for det endelige 2014-årsregnskab.