Dansk erhvervsikon i voldsomt angreb på DI

GN Resound er meget utilfredse med, at erhvervsorganisationen DI har suspendret en prestigefyldt pris, som virksomheden tidligere er blevet tildelt. Topchef antyder, at et andet medlem af DI har spillet en rolle.

Foto: Liselotte Sabroe

GN Resound – en del af GN Store Nord – angriber højst usædvanligt brancheorganisationen DI i hårde toner. Høreapparatskoncernen, der selv er medlem af DI, er stærkt utilfreds, efter organisationen har suspenderet den pris, som høreapparatskoncernen sidste år modtog under en stort opsat begivenhed. Det får nu topchef i GN Resound, Anders Hedegaard, til at træde tilbage som formand for DI i hovedstaden.

DI har truffet den kontroversielle beslutning om at suspendere prisen, fordi der sideløbende kører en patentstrid mellem GN Resound og ærkerivalen Oticon om en del af det produkt, som vandt prisen.

»DI går ind og blander sig i en strid mellem to medlemsvirksomheder. Det er sket på en måde, hvor sagligheden er gået fløjten,« siger Anders Hedegaard, topchef i GN Resound.

Han antyder, at et andet medlem har blandet sig i beslutningen, uden at han dog nævner Oticon. Hedegaard undrer sig blandt andet over, hvorfor GN Resound først fik at vide, at prisdelingen ville blive suspenderet for kort tid siden.

»Vi har spurgt til, hvad der foregår? Hvordan kan det være, at vi først meget sent bliver involveret i processen? Er der en rolle, som nogle andre har spillet, som vi ikke har spillet?,« siger Hedegaard, der ikke mener, at han har fået klare svar fra DI.

Striden er opstået, efter GN Resound sidste år fik DIs årlige og prestigefyldte Produktpris. Den blev tildelt virksomheden pga. et høreapparat, som kan kommunikere på en ny måde med Apples iPhone. Men sideløbende anlagde den store konkurrent på høreapperatsmarkedet, Oticon, en patentsag mod GN ReSound. Den handler om brugen af en antenneløsning til en del af det produkt, som vandt prisen. Det har i første omgang betydet, at GN Resound ikke må markedsføre produktet i Danmark.

Europæisk patentsag

Samtidig arbejder de europæiske patentmyndigheder på en sag om, hvorvidt Oticons patent er gyldigt, og den sag kan betyde, at GN Resound igen kan sælge produktet i Danmark.

DI har dog valgt allerede nu at suspendere prisen. »Forretningsudvalget lægger til grund for sin beslutning, at Østre Landsret den 14. august 2015 har udstedt et midlertidigt forbud mod fremstilling, salg og markedsføring i Danmark af produktet »ReSound LiNX RIE«,« fremgår det.

Men det giver ifølge Hedegaard ikke mening. Patentsagen drejer sig ifølge Hedegaard kun om en meget lille del af det produkt, som vandt prisen.

»Der kører en patentsag om en antenne, som kun er relevant for et af de produkter, som er på markedet. Og det får pludselig DI til at blande tingene sammen. Hele grundlaget for prisudelingen er til fulde opfyldt,« siger Anders Hedegaard.

Han siger, at sagen betyder, at han ikke længere vil være formand for DI i hovedstaden.

»Vi er medlem af DI og har ikke tænkt os at gøre op med det. Men jeg har her til formiddag (torsdag, red.) trukket mig som formand for posten som formand for DI i hovedstaden. Det har jeg gjort, fordi der ikke skal være tvivl om, hvilken interesse jeg varetager i den her sag,« siger Anders Hedegaard.

Det var torsdag ikke muligt at få en kommentar fra Niels Jacobsen, topchef i William Demant – selskabet bag Oticon. Men han siger via sin  presseafdeling:

»Det er alene DI, som har taget beslutningen, og jeg vil ikke blande sig mig i deres beslutning,« hedder det fra Niels Jacobsen.

Anders Hedegaard og Niels Jacobsen har tidligere demonstreret, at luften er iskold mellem de to store danske rivaler. Sidste år kom Niels Jacobsen i Berlingske med en række negative bemærkninger om GN Resound. Han udtalte sig blandt andet tvivlende om de teknologiske valg, som GN Resound har taget.

Det fik kort efter Anders Hedegaard til at svare vredt igen. »Det glæder mig, at Niels Jacobsen snakker så meget om os. Det er altid godt, når konkurrenterne, og specielt de store, bruger så meget tid på at tale om os,« sagde Hedegaard dengang.

Høreapparatmarkedet domineres af seks virksomheder, der sidder på 98 procent af markedet. Ud over William Demant, GN Resound kommer Widex også fra Danmark.

De tre øvrige er schweiziske Sonova, amerikanske Starkey, og tyske Sivantos, som den svenske kapitalfond EQT sidste år købte ud af det tyske industrikonglomeratet Siemens.

Nederlag til DI

Sagen mellem GN Resound og DI kommer, efter landets klart største erhvervsorganisation i foråret måtte lide et overraskende nederlag, da redningskoncernen Falck pludseligt opsagde sit medlemskab. I stedet valgte virksomheden at gå til Dansk Erhverv i et af de meget sjældne skift mellem de to organisationer.

DI har også måtte opgive at få Novo Nordisk som medlem, da Lars Rebien Sørensen, topchef i medicinalkoncernen, var imod.