Dansk Erhverv: Ser første renteforhøjelse komme tidligst i 2019

Tidligst i 2019 vil Den Europæiske Centralbank (ECB) og Danmarks Nationalbank begynde at hæve deres ledende rentesatser.

Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dansk Erhverv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det venter cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv, efter at ECB torsdag forlængede sit opkøbsprogram af obligationer til udgangen af september 2018 - men dog varslede en halvering af de månedlige opkøb til 30 mia. euro om måneden fra 1. januar.

»Så længe, at ECB fortsætter med at støtteopkøbe finansielle aktiver, vil renten ikke blive sat op. Så renteforhøjelser kommer tidligst på tale i slutningen af 2018. Det er dog mere sandsynligt at vi skal et godt stykke ind i 2019, før ECB hæver renten første gang,« skriver Steen Bocian i en kommentar.

Set fra et dansk perspektiv betyder dagens udmelding ifølge cheføkonomen, at der kan ventes en uændret lav nationalbankrenten meget længe.

»Vi skal sandsynligvis frem til efter 2020 før der er en rimelig sandsynlighed for, at Danmarks Nationalbanks renter atter bliver positive,« vurderer Steen Bocian.

Nationalbankens indskudsbevisrente er aktuelt på minus 0,65 pct., og den venter Steen Bocian ikke, at der bliver pillet ved, før ECB hæver renten - det vil sige, at den med stor sandsynlighed vil være uændret frem til midten af 2019, hvorefter den langsomt kan forventes at nærme sig nul.

»Så lavt et renteniveau er ikke nødvendigvis sundt for en økonomi på kanten af en økonomisk overophedning, men vi bestemmer som bekendt ikke renteudviklingen selv, så vi må blot indrette os. Med en så lav rente og fuld kapacitetsudnyttelse er det vigtigt, at finanspolitikken holdes stram, samtidig med at der gennemføres reformer, som kan øge vækstpotentialet i dansk økonomi,« skriver Steen Bocian.

/ritzau/FINANS