Dansk Erhverv: Pas på dankortet

Selvom der er mange positive takter i Europa-Kommissionens forslag til nye regler for betalingskort, er det vigtigt at passe godt på danskernes betalingskort nummer et, understreger Dansk Erhverv.

Foto: STINE LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det nye forslag til et EU-direktiv, der skal gøre op med manglende konkurrence på markedet for betalingskort og lægge låg på gebyrerne for at bruge dem, er grundlæggende en god idé, men det må ikke gå ud over dankortet, understreger, Dansk Erhverv efter, at Europa-Kommissionen har offentliggjort sit forslag til nye regler onsdag formiddag.

»Det lovforslag, der er kommet fra Kommissionen, er målrettet internationale betalingskort, og de høje gebyrer, der er tilknyttet den type betalingskort. Det er vi meget tilfredse med, men samtidig håber vi selvfølgelig ikke, at forslaget kan have en utilsigtet negativ effekt på de billige og effektive nationale kort som for eksempel dankortet,« siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Erhvervsorganisationen er glad for de elementer, der kan åbne markedet for betalinger op for flere spillere.

»Der er ingen tvivl om, at banker længe har tjent godt på at være de eneste, der kan flytte penge for forbrugere. Vi er derfor meget positive overfor, at forslaget åbner op for forbrugeres rettighed til at benytte tredjeparters betalingsløsninger, og vi havde gerne set, at Kommissionen var gået endnu længere for at skabe et konkurrencepræget og innovativt marked,« siger markedsdirektør i Henrik Hyltoft, som også glæder sig over en større manøvredygtighed for butikkerne.

»Det er meget glædeligt, at butikkerne nu frit kan fravælge dyrere korttyper. Vi har tidligere oplevet, at de dyreste kort er blevet tilknyttet bonusordninger, forsikringer og lignende for på den måde at få forbrugeren til at benytte disse kort, men det slipper vi nu for, og butikkerne får mulighed for at begrænse deres udgifter til betalingskort,« siger Henrik Hyltoft.

Han er dog bekymret for gennemsigtigheden, hvis Europa-Kommissionen kommer igennem med et forbuddet mod at overvælte gebyrer på forbrugeren.

»Vi har haft rigtig gode erfaringer med den danske model, der gør det muligt at overvælte gebyrer på forbrugeren, når der betales med de dyrere kreditkort. Et forbud vil efter vores overbevisning mindske gennemsigtigheden på markedet og reducere forretningernes mulighed for få forbrugerne til at benytte de billigste betalingskort. Det er jo stik imod Kommissionens ønske om et gennemsigtigt betalingskortmarked,« siger Henrik Hyltoft.