Dansk Erhverv er chokeret over TV-dom

TV-forhandlerne kan risikere en milliardregning som følge af en dom fra Østre Landsret, mener brancheforeningen Dansk Erhverv efter tabt sag om erstatninger til TV-kunder.

Dansk Erhverv har tabt en sag i Østre Landsret om TV-forhandleres erstatningspligt i forbindelse med indførelsen af nye TV-signaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Danske radio/TV-forhandlere risikerer at stå med en milliardregning efter, at Østre Landsret i dag har afgjort, at en gruppe kunder med forældede fjernsyn kan få deres penge tilbage.

Det vurderer brancheorganisationen Dansk Erhverv, der har ført sagen på vegne af forhandlerne.

"Hvis det bliver et princip, at hver gang man køber noget nyt, så kan man få pengene tilbage, hvis der senere kommer nye standarder eller nye modeller, der kan noget mere end den model, man købte, så vil det koste milliarder at sælge fjernsyn i Danmark. Og det kan ingen leve af," siger Lone Rasmussen, der er markedschef i Dansk Erhverv, til Berlingske Business.Sagen udspringer af, at Forbrugerklagenævnet har tilkendt en kunde erstatning for, at hun ikke blev oplyst om, at hendes nyindkøbte TV ikke ville kunne modtage de nye TV-signaler få år senere - med mindre hun installerede en såkaldt modtagerboks.



Den afgørelse tog Dansk Erhverv til domstolene, og i dag gav Østre Landsret så kunder, der ikke er blevet tilstrækkeligt informeret, ret til at ophæve deres køb af TV-apparater, der ikke kan modtage de nye TV-signaler via MPEG4-formatet uden en modtagerboks. Det gælder blandt andet kanaler som DR1, DR2 og TV2.

Mulig anke


90 lignende klager ligger hos Forbrugerklagenævnet, og med dagens dom har de fået rettens ord for, at de kan få pengene tilbage for deres fjernsyn. Andre TV-kunder, der tilbage i 2008 ikke er blevet godt nok informeret, har ikke mulighed for at klage, da klagefristen på to år allerede er overskredet.

Lone Rasmussen fra Dansk Erhverv er chokeret over Østre Landsrets dom, og i morgen mødes hun med TV-forhandlerne for at diskutere, om den skal ankes til Højesteret.

"Hvis ikke dommen ankes, må forhandlerne sikre sig. Det kan de gøre ved at indføre det, vi kalder amerikanske tilstande, hvor man får kunderne til at skrive under på, hvad de kan forvente sig, når de køber et nyt produkt. Ellers skal man måske lade være med at sælge TV-apparater i Danmark, og så må man tage til udlandet for at købe fjernsyn," vurderer hun.Baggrunden for landsrettens dom er blandt andet, at TV-forhandlerne burde have vidst, at de nye TV-signaler var undervejs, og at det såkaldte MPEG4-format ville afløse det gamle MPEG2-format. Men det afviser Lone Rasmussen, der peger på, at politiske dokumenter som medieaftalen, hvor de nye formater er omtalt, er så indviklet formuleret, at det er meget svært at forstå for udenforstående.