Dansk Erhverv: Alle kan blive ramt af cyberangreb

Det er Dansk Erhvervs vurdering, at der ikke er en særlig trussel mod detailbranchen, men at danske virksomheder generelt er truet.

Det er den klare vurdering fra Dansk Erhvervs digitaliseringspolitiske fagchef, Janus Sandsgaard, at detailhandlen ikke er i særlig fokus for cyberangreb fra kriminelle. På billedet Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et cyberangreb siden mandag morgen har tvunget 7-Eleven til at lukke sine butikker i perioder, er Dansk Erhverv klare i mælet.

»Der findes ikke noget, der hedder 100 procent sikkerhed. Alle kan blive ofre for det her,« siger Janus Sandsgaard, der er digitaliseringspolitisk fagchef i Dansk Erhverv.

Angrebet på 7-Eleven er et såkaldt ransomwareangreb, der har låst en række interne systemer.

På trods af at angrebet på butikskæden er rettet mod detailhandlen, så vurderer Janus Sandsgaard ikke, at branchen er særlig udsat i forhold til cyberangreb.

»Angrebet på 7-Eleven er meget synligt, fordi der fysisk er lukket. Men vi har de seneste år set, at det her virkelig rammer på tværs af alle brancher og størrelser,« siger han.

Hos Coop er man enige i, at trusselsbilledet i øjeblikket er meget højt.

»Vi er på et konstant, højt beredskabsniveau,« siger Lars Aarup, Kommunikations- og Analysechef hos Coop.

Janus Sandsgaard fra Dansk Erhverv peger på, at den primære forklaring på, at cyberangreb kan trænge ind i de danske virksomheder, er en enorm ubalance mellem de danske virksomheder og de ofte internationale kriminelle.

»På den ene side har vi en lille eller stor virksomhed, og på den anden har vi de her dybt professionelle, kyniske bagmænd, der investerer enorme summer i at udvikle de nyeste angrebsformer. Og det kapløb er uendeligt, og asymmetrien er enorm.,« siger han

De fleste cyberangreb er typisk motiveret af penge, og det er derfor, at der lige nu er en høj koncentration af angreb, forklarer Janus Sandsgaard.

»Hvor der er penge, færdes de kriminelle. Og lige nu er det i virksomheders it-systemer,« siger han.

Fordi der er så stor koncentration af kriminalitet omkring it-området, er det også svært for virksomhederne at beskytte sig selv, vurderer fagchefen. »Man kan gøre sig umage med sin sikkerhed, og på den måde mindske sandsynligheden for at blive ramt og hjælpe sig selv til nemmere at komme på fode igen, hvis det skulle ske. Men fuldstændig sikkerhed er en illusion«

Det er netop denne tilgang, som Coop også er gået til sikkerhedsopgaven med.

»Vi forsøger, at forudse de potentielle konsekvenser, og vi har nødprocedurer for hvert eneste led, hvis der skulle komme et angreb igennem,« siger Lars Aarup