Dansk Energi: Vindmølleboom kræver ny måde at bruge el på

Det giver ingen mening at opsætte flere vindmøller, medmindre vi begynder at bruge el på en ny måde, lyder det fra Dansk Energi. Organisationen efterlyser et nyt afgiftssystem.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klima- og energiministerens forslag om, at der skal opføres hundredvis af nye havvindmøller frem mod 2050, er forfriskende, men han mangler at give et klart svar på, hvad den ekstra strøm skal bruges til.

Sådan lyder det fra interesseorganisationen Dansk Energi, efter at Rasmus Helveg Petersen (R) har bebudet, at han er parat til at skrue kraftigt op for vindmøllekapaciteten.

»Som udgangspunkt er det fint med en minister, der er ambitiøs. Men vi er nødt til at se på, hvad der sker på den korte bane og lidt længere frem. Vi skal jo allerede have 50 procent vindmøllestrøm i 2020, og allerede i dag er det sådan, at vi i visse perioder må sende meget af vores vindmøllestrøm til udlandet. Vi savner et fokus på, hvor den nye vindmøllestrøm skal anvendes. Skal den bruges til at opvarme boliger eller i transportsektoren i elbiler,« spørger vicedirektør Anders Stouge fra Dansk Energi.

Rasmus Helveg Petersen vil ifølge Politiken opsætte en ny såkaldt monstermølle hver uge 30 år i træk fra 2020. Det skal ifølge ministeren bidrage til at gøre Danmark helt fri af fossile brændsler i 2050.

Inden det sker, bør Folketinget dog beslutte, hvordan fremtidens energiafgifter skal skrues sammen. For i dag er det alt for dyrt at bruge el til eksempelvis opvarmning, lyder det fra Dansk Energi.

»I dag er det sådan, at vi har et afgiftssystem, som forhindrer os i at bruge mere el,« siger Anders Stouge.

»Det er meget dyrt at bruge el på grund af de høje afgifter. Politikerne må tage stilling til, hvad de vil med afgiftssystemet, hvis vi skal have mere vindmøllestrøm, det nytter jo ikke noget, at vi sætter en masse vindmøller op, og så sender vi bare elektriciteten til udlandet. Hvem skal bruge al den strøm, der bliver produceret, det mangler vi at tage stilling til,« siger vicedirektøren.

Han peger på, at det er alt for dyrt at lagre el produceret af vindmøller på grund af de nuværende afgifter. Og hvis energisektoren skal investere mere i vindmøller, skal branchen vide, at det er en forholdsvis sikker investering.

Men det er ikke urealistisk at følge Rasmus Helveg Petersens forslag, især ikke, hvis prisen på vindmøller falder, siger Anders Stouge.

»Der gøres store bestræbelser i energisektoren sammen med vindmølleproducenterne på at få omkostningerne på vindmøller kraftigt ned. Men det bliver dyrt, hvis ikke vi har stærkt fokus på, hvordan vi anvender elektriciteten,« siger han.