Dansk Energi: Støtte-ordning til vindmøller duer ikke

De danske elselskabers interesseorganisation langer ud efter EU-landenes uensartede støtteordninger: Vindmøllerne bliver rejst de forkerte steder.

Vintersolopgang og vindmølle på Fyn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Luntang
Efter energiselskabet E.ON. har trukket sig fra et stort havvindmølleprojekt på Rødsand, slår den danske energiselskabers interesseorganisation, Dansk Energi, i bordet.

"EU har besluttet, at vi 2020 skal nå 20 procent vedvarende energi. Det er tre gange mere end i dag. Det når vi kun, hvis den vedvarende energi modtager massiv statsstøtte. Når det halter med nye vindmøller i Danmark, så hænger det sammen med, at støttesystemet er meget forskelligt i Europa, siger Lars Aagaard, vicedirektør i Dansk Energi og tilføjer:

"I Tyskland giver regeringen 1 kr/kwh i støtte, og i England er vi oppe på 1,17 kr./kwh. Støtten til vindmøller på land er også væsentligt højere i Tyskland end i Danmark. Konsekvensen er, at nye vindmøller bygges, hvor støtten en bedst, og ikke hvor det blæser mest. Vi har i Danmark ikke andet valg end at følge med, når de andre sætter støtten op."

Dansk Energi mener, at læren af Rødsand-sagen må være, at den danske regering sætter hårdt ind på at få overbevist de andre europæiske lande om, at den nationale konkurrence på støttekroner til den vedvarende energi må høre op.