Dansk Energi: Hæv EUs CO2-mål nu

Regeringen bør gå efter at skærpe EU's klimamål. Samtidig skal de planlagte nedskæringer på udvikling af ny energiteknologi tages af bordet, mener Dansk Energi.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimakommissionens vision for et Danmark uden fossile brændsler i 2050 er ambitiøs. Men det er vigtigt, at den fører til politisk handling på den korte bane, siger Lars Aagaard, direktør i brancheorganisationen Dansk Energi.

- Det er et meget presserende spørgsmål, hvordan vi får gjort opvarmningen i de store byer fri af fossile brændsler. Vi må have afklaret, hvilken rolle biomasse skal spille de næste 10 år, siger han.

Lars Aagaard beklager, at regeringen i finanslovforslaget lægger op til at skære bevillingerne til udvikling af ny energiteknologi fra 417 millioner kroner til 53 millioner.

- Det må rettes op igen. Og så synes jeg, Klimakommissionen undervurderer behovet for fælles europæisk handling. Vi har jo i forvejen en fossilafgift, der hedder CO2-kvoter, siger han med henvisning til EU's kvotesystem.

Dansk Energi opfordrer regeringen til som det første at gå efter at hæve EU's CO2-reduktionsmål fra 20 til 30 procent i 2020. Det har Venstres folketingsgruppe og Dansk Folkeparti hidtil afvist.

- Vi er enige i, at det skal koste mere at bruge fossile brændsler. Men i stedet for nationale afgifter, der bare rammer Danmarks konkurrenceevne uden effekt for klimaet, bør regeringen helhjertet gå efter at skærpe det fælles europæiske CO2-mål, mener Lars Aagaard.

/ritzau/