Dansk Energi: Der er ingen mening i at beskatte grøn energi

Hvis vi skal have det optimale ud af den grønne energi, der produceres i Danmark, er det nødvendigt at sænke skatter og afgifter på grøn energi, mener Dansk Energi.

Solcelleanlæg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med vindmøller, solceller og bioenergi producerer vi i Danmark grøn energi som aldrig før.

Men mens vores energiproduktion omstiller sig til fremtiden, sidder afgiftssystemet stadig fast i fortiden, mener man hos erhvervs- og interesseorganisationen for energiselskaber i Danmark, Dansk Energi.

»Den danske energisektor foretager i de her år et tigerspring, når det handler om vores evne til at producere grøn el. Det gør vi på vindmøller, solceller og grøn varme, hvor kraftværkerne skifter kul ud med biomasse. Så vi er kommet rigtig langt med at smide de fossile brændsler på porten,« siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Tirsdag lancerer Dansk Energi et nyt udspil om fremtidens energipolitiske udfordringer. Ifølge en fremskrivning lavet af Dansk Energi vil 84 procent af vores el og fjernevarme i 2020 komme fra grøn energi. Derfor er det i Lars Aagaards øjne problematisk, at knap 60 procent af en almindelig husholdnings elregning ifølge Dansk Energi er skatter og afgifter.

»Vores afgiftssystem er skabt i en tid, hvor el kom fra fossile brændsler. Derfor har vi valgt at beskatte el enormt hårdt. Det er suverænt den form for energi, der er hårdest beskattet. Det er paradoksalt, for vi ser ind i en fremtid, hvor vi skal brugte el til mere. Det er jo for eksempel dybt mærkeligt, at du slipper billigere for olien til oliefyret end for den grønne el til varmepumpen,« siger han.

»Generelt set er der ikke nogen mening i at beskatte det grønne. Det er det sorte, vi skal prøve at beskatte. Derfor skal vi have lavet en langsigtet afgiftsreform, hvor vi letter afgifterne på grøn energi og hæver dem på sort.«

Det nuværende energiforlig løber til 2020, og det er målet med Dansk Energis udspil at komme med indspark til den energipolitik, der skal komme efter 2020.

»Hvis vi skal have glæde af alle de vindmøller, vi sætter op, alle de solceller, vi investerer i og alle de kraftværker, vi lægger om til biomasse, betyder det, at vi skal væk fra en energipolitik, hvor vi bare fokuserer på at bygge grøn produktionskapacitet, som endnu flere vindmøller, og over til en energipolitik, der handler om, hvordan vi udnytter grøn energi. Så kan vi ikke have et afgiftssystem, der hindrer den udvikling,« siger Lars Aagaard og fortsætter:

»Jeg har selvfølgelig respekt for, at det ikke er nogen let politisk opgave. Derfor er der behov for bred politisk og folkelig opbakning til, at vi skal fortsætte den grønne omstilling. Er der ikke det, kan jeg godt være bekymret for, om politikerne er villige til at handle på den korte bane, og det er på den korte bane, man skaber langsigtet forandring. Sådan er det.«