Dansk el-net skal udbygges for 11 milliarder kroner

Energinet.dk vil udbygge for 11 milliarder kroner med forbindelse til både England og Tyskland. Samtidig forstærkes højspændingsnettet langs den jyske vestkyst.

Energinet.dk's domicil i Fredericia. Energinet.dk er transmissionsansvarlig for el og naturgas i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Energinet.dk vil bruge 11 milliarder kroner på at udbygge det danske el-net med nye store forbindelser til England og Tyskland. Udbygningerne, der forventes at stå færdige om seks-syv år, skal opføres, så de danske vindmølleejere og kraftværker kan sælge og eksportere mere strøm.

Det skriver Jyskevestkysten.

Forbindelsen til England, der koster knap otte milliarder kroner, bliver et kæmpekabel, der graves ned fra Revsing ved Vejen, tværs over det sydvestjyske område og igennem Nordsøen. Også en ny højspændingsledning til 3,3 milliarder kroner er på vej fra Idomlund ved Holstebro over Endrup i Vestjylland til landegrænsen ved Niebüll.

Det fortæller teknisk direktør hos Energinet.dk, Torben Glar Nielsen. Den statslige forsyningsvirksomhed har allerede sendt ansøgningen af sted til energi, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V). Tirsdag blev borgmestrene og forvaltningerne i de fem berørte vestkyst-kommuner - Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Varde, Esbjerg og Tønder - underrettet om den 11 milliarder kroner dyre plan:

»Det, vi har brug for i Danmark , er at kunne handle strøm med udlandet og omvendt. Vindmøllerne, som der er mange af i netop Vestjylland, er kommet hurtigere, end vi regnede med, og derfor er vi nødt til at fortsætte udbygningen af el-nettet. Samtidig forbedrer forbindelserne den danske forsyningssikkerhed. I sidste ende vil det være en god forretning for Danmark«, fortæller Torben Glar Nielsen om baggrunden for den store udbygning.

For at kunne sælge og modtage mere strøm fra England vil Energinet derfor med en 760 kilometer lang forbindelse etablere et nyt jævnstrømskabel i jorden fra Revsing ved Vejen over det sydvestjyske område og ud i Nordsøen. En investering på knap otte milliarder kroner, der vil kunne stå færdig om knap syv år.