Dansk eksport af ost, mælk og smør slår rekord

For første gang nogensinde har danske mejerier eksporteret for mere end 10 mia. kr. på et halvt år. Ost tegner sig for over halvdelen.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Det går forrygende med dansk mejeriers eksport. I første halvdel af 2017 eksporterede branchen ost, smør, mælkepulver og andre mejeriprodukter mere end 10 milliarder kr., fortæller i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Der er tale om en kraftig vækst i forhold til samme periode sidste år, hvor mejerieksporten nåede 8,2 milliarder kr. Væksten skyldes især stigende priser på produkerne.

Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Niels Ole Nielsen, ser optimistisk på udviklingen for resten af året.

»Lige nu ligger vi på et rimelig højt prisniveau, og det ser ud til, at niveauet vil blive højere her i anden halvdel af 2017. Alt andet lige kan venter jeg, at mejerieksporten for hele 2017 sætter ny rekord,« siger chefkonsulenten.

Mens eksporten af ost målt i volumen steg med tre procent i første halvår af i år i forhold til samme periode sidste år, er værdien steget med 16 procent til til 5,5 milliarder kr. Men den produktgruppe, der procentvis er steget mest i værdi, er mælkepulver. Her steg eksporten med 22 procent til 2,5 milliarder kr.

Ost fylder dog fortsat mest i den danske mejerieksport, da ost tegner sig for hele 55 procent af mejeribranchens samlede eksport målt i milliarder kr.