Dansk eksport af fødevarer og landbrugsprodukter sætter rekord

Eksporten af danske fødevarer og landbrugsprodukter er i år vokset til det højeste niveau nogensinde.

»2017 begyndte virkelig flot for eksporten med høje priser på både mejerivarer og svinekød,« siger cheføkonom Frank Øland, L&F, til Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Ifølge nye beregninger fra brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, L&F, vil fødevareklyngens samlede eksport i år vokse omkring 7 mia. kr. til 164 mia. kr.

Det skriver Finans.

»2017 begyndte virkelig flot for eksporten med høje priser på både mejerivarer og svinekød,« siger cheføkonom Frank Øland, L&F, til Finans.

Opgørelserne fra L&F viser, at fødevareklyngens eksport i de første ni måneder af 2017 er vokset 8,6 mia. kr. svarende til en fremgang på 7,4 pct. Den seneste tid har priserne dog været vigende, og fremgangen for hele året ventes derfor at blive lidt mindre.

Det er stadig eksporten til de nære markeder i EU, der trækker størstedelen af læsset, men målt i procent har væksten i eksporten været størst til fjerne regioner som Øst- og Sydøstasien (+8,6 pct) og Oceanien (+12 pct.).

»Denne tendens er positiv, fordi den forbedrer mulighederne for hele tiden at dirigere varerne ud til de markeder, hvor priserne er bedst,« påpeger Frank Øland.

Mejerikoncernen Arla er et af eksemplerne på denne udvikling. Arla har i år rapporteret om vækstrater på 45 pct. for eksporten til Kina og Sydøstasien, mens salget til Nigeria og andre lande syd for Sahara ventes at stige hele 60 pct.

»Mejerieksporten satte rekord i 2016, og den vokser i år yderligere 10-15 pct.,« fortæller chefkonsulent Niels Ole Nielsen, L&F, til Finans.