Dansk dobbelttopchef går før tid

Jim Hagemann Snabe forlader overraskende sin medtopstilling i tyske SAP for at blive bestyrelsesmedlem. Dermed vil ingen danskere længere sidde med i ledelsen.

De to topchefer i SAP, danskeren Jim Hagemann Snabe (tv.) og amerikaneren Bill McDermott, flankerede firmaets grundlægger og stærke mand, Hasso Plattner, da der tidligere denne sommer var indkaldt til aktionærmøde i Mannheim. Foto: Friedrich von Erichsen/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDRIK VON ERICHSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den højest placerede dansker i internationalt erhvervsliv overlader styringen af verdens største softwareleverandør til erhvervslivet til sin medtopchef.

47-årige Jim Hagemann Snabe vil til maj 2014 ikke længere træde ind ad døren i SAPs hovedkontor i Walldorf i Tyskland, hvor han har været i 20 år, heraf de seneste tre og et halvt som medtopchef for 65.000 ansatte. Han skal i stedet sidde med i bestyrelsen, mens den 51-årige amerikaner Bill McDermott, overtager roret alene.

Jim Hagemann Snabe ønsker at få mere tid til familien.

»Når man leder en virksomhed som SAP og har ført den gennem svære tider, samler man mange erfaringer, som er meget værdifulde for andre. Disse vil jeg gerne videregive,« forklarer Jim Hagemann Snabe sin kommende opsigelse og afviser, at den skyldes uenighed i ledelsen.

Han vil i stedet gerne være bestyrelsesmedlem og sidder allerede med hos Bang & Olufsen (B&O) og Danske Bank, men afviser at gå efter en anden topchefstilling.

Kun fire år

Det er SAPs medstifter og stærke mand, Hasso Plattner, der som bestyrelsesformand har indstillet danskeren til at rykke op i bestyrelsen på samme måde, som han selv udnævnte ham og Bill McDermott, da han sparkede forgængeren, den senere HP-topchef gennem en meget kort periode, Léo Apotheker, ud. Det er SAPs generalforsamling, der i maj 2014 skal godkende ændringen, men Hasso Plattner plejer at få sin vilje.

Jim Hagemann Snabe kom til SAP i 1990 og har siddet med i SAPs ledelse siden 2008. Hans chefkontrakt udløber først i 2017, men Hasso Plattner siger, at den danske topchef allerede i 2010 gjorde det klart for ham, at han ikke forventede at sidde perioden ud, men oprindelig ønskede at blive i fire år.

Bill McDermott lægger derimod op til at fortsætte ud over perioden.

»Jeg har ingen planer om at tage på stranden i 2017,« siger han.

»Den dynamiske duo«, som makkerparret Hagemann Snabe/McDemott er blevet kaldt, har på rekordtid vendt den store SAP-kolos og sat fart på udviklingen af den software, der hører til blandt verdens mest anvendte, og som utallige andre IT-systemer lægger sig ovenpå. Makkerskabet har de begge gang på gang rost som helt ideelt, og de har haft en klar rollefordeling mellem sig, men samtidig brugt hinanden som sparringspartnere.

Siden de tog over, har de købt virksomheder op for omkring 80 milliarder danske kroner, heriblandt danske SuccessFactors, som Lars Dalgaard førte til succes, og bragte SAP langt bedre ind i den nye verden af internetbaseret software. Lars Dalgaard nåede at komme med i direktionen for SAP, inden han tidligere på sommeren sagde op for at blive partner i et investeringsfirma.

Spekulationer florerer

Snabe har haft sit udgangspunkt i koncernens hovedkvarter i Walldorf i Tyskland, mens McDermott har base i USA. Tyske medier spekulerer i, at Jim Hagemann Snabe i stigende grad er blevet kørt ud på et sidespor i trit med ekspansionen koncentreret omkring Californien og et skifte til cloud-baseret software.

Ved de store SAP-arrangementer har rollefordelingen ellers været, at Jim Hagemann Snabe har taget sig af de store linjer, mens Bill McDermott bevægede sig længere ned i materien, altså de enkelte softwareområder. Jim Hagemann Snabe, som taler flydende tysk, har dog samtidig været det synlige ansigt i Tyskland og deltaget i rundbordssamtaler om erhvervslivets vilkår med forbundskansler Angela Merkel samt på det økonomiske verdenstopmøde i Davos i Schweiz.

»Snabe var en god modvægt til McDermott, som er en ren markedsføringsmaskine. Deres lederskab har været en konstant omvæltning,« siger Heinz Steffen, analytiker hos Fairesearch GmbH i Kronberg, Tyskland, til nyhedsbureauet Bloomberg.

Hasso Plattner slår fast, at der fremover kun bliver én topchef.

»Dobbeltchefstrukturen fungerer kun under visse omstændigheder med visse mennesker,« siger han.

Det vil kræve mindst 25 procent af aktionærernes opbakning på generalforsamlingen at gøre Jim Hagemann Snabe til bestyrelsesmedlem.