Dansk design sakker agterud

Dansk design taber terræn på internationalt plan, og det er regeringens skyld. Det viser en ny undersøgelse.

Trods salgssucceser som Arne Jacobsen og Verner Panton sakker dansk design voldsomt bagud internationalt set. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Trods salgssucceser som Arne Jacobsen og Verner Panton sakker dansk design voldsomt bagud internationalt set.

Det viser en ny undersøgelse fra Cambridge University som har undersøgt design-kompetencerne i en række forskellige lande. Og her ligger Danmark altså langt bag lande som USA; Korea, Japan og Storbritannien, skriver Børsen.

Undersøgelsen fastslår desuden at årsagen til den lave danske placering skal findes i de få offentlige investeringer i design i forhold til de førende nationer. Det får direktør i Dansk Design Center, Christian Scherfig til at komme med et opråb til regeringen.

Politisk handling efterlyses
”Danmark har en tilbøjelighed til at tage sin designposition for givet, men hvis vi mener alvorligt, at vi vil være blandt de allerbedste designnationer, er der brug for langt højere offentlige investeringer, ellers vi sparket agterud af vores konkurrenter, der investerer massivt i designområdet. Der er et mismatch mellem regeringens ambitionsniveau og investeringerne,” siger han i Børsen.

Også hos Danish Design Association (DDA) efter lyser direktør Gitte Just mere politisk handlekraft på designområdet.

”Vi har især brug for en ny designpolitik, der afspejler, at designbegrebet har udviklet sig markant. Og ikke mindst at de politiske visioner følges op af handlinger, så staten eksempelvis går foran og indkøber design, når der skal udvikles nye serviceydelser til hospitalerne.”

Regeringen opstillede ifølge Børsen i 2007 en vision om at få Danmark tilbage i designeliten.