Dansk delegation skal sparke gang i handlen med USA

Erhvervsdelegation med kronprinsparret og ministre er i USA for at få gang i det store danske eksportmarked.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen er blandt de danske pinger, der er i USA med 60 virksomheder for at sparke yderligere gang i samhandlen med amerikanerne, der udgør Danmarks tredjestørste eksportmarked. Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

60 danske virksomheder, to ministre og kronprinsparret indleder tirsdag et stort dansk erhvervsfremstød i USA.

Her håber de danske erhvervspinger at skabe større opmærksomhed om de varer og løsninger, der på flere områder allerede har fanget amerikanernes interesse.

Eksporten til USA kravlede sidste år op over 100 milliarder kroner, og det er nu det tredje mest lukrative marked for danske eksportvirksomheder efter Tyskland og Sverige.

Og den udvikling ser vækst- og erhvervsminister Troels Lund Poulsen gerne fortsat.

»Vi skal over at gøre opmærksom på danske løsninger på nogle af de problemer amerikanerne oplever i øjeblikket - eksempelvis på den grønne dagsorden,« siger han.

De største eksportområder er ifølge Danmarks Statistik søtransport med gods samt medicinske og farmaceutiske produkter, der tilsammen tegner sig for mere end halvdelen af den danske eksport til USA.

Men også såkaldte bæredygtige løsninger skibes i stigende grad vestover.

»Løsninger inden for klima og miljø boomer i øjeblikket i eksporten til USA,« siger Troels Lund Poulsen.

Timingen i det danske fremstød falder sammen med sidste fase af den hæsblæsende valgkamp i USA, hvor republikanernes Donald Trump kæmper for at vinde ind på demokraternes forhåndsfavorit, Hillary Clinton.

Økonomien har som altid været et centralt tema i valgkampen, og blandt andet har det danske erhvervsliv med bekymring kunnet følge med i, hvordan begge kandidater har givet udtryk for en mere protektionistisk kurs i forhold til udenlandske handelspartnere.

I hvert fald står den meget omdiskuterede frihandelsaftale mellem EU og USA - TTIP - ikke højt på Clintons to-do-liste, og Trump er decideret afvisende over for aftalen, der skulle gøre det lettere for virksomheder at drive handel på tværs af Atlanterhavet.

»Det er bekymrende og trist, for specielt Danmark, som i mange hundrede år har levet af at handle med verden i en åben økonomi, ville have rigtig stor gavn af en TTIP-aftale,« siger Troels Lund Poulsen.