Dansk datagigant vil klemme TDC

Global Connect, der sørger for, at en stor del af den danske datatrafik fragtes rundt i landet, er med overtagelse af fibernettet på Bornholm for første gang rykket ind på privatområdet. Erfaringer fra solskinsøen skal bruges i resten af landet, hvor konkurrenten TDC skal klemmes.

Datavirksomheden Global Connect kaster sig for første gang over privatkunder. Direktør Christian Holm Christensen vil på baggrund af erfaringer med trådløst internet for enden af fibernet på Bornholm brede sig til andre dele af landet. Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere

Eksperimenter med at kombinere fiberteknologi med trådløse forbindelser på Bornholm, som skal sikre, at alle dér kan få lynhurtige internetforbindelser, vil blive bredt ud til de andre områder af Danmark, som døjer med elendige forbindelser.

Det er internetleverandøren Global Connect, der er Danmarks næststørste leverandør af fiberforbindelser og står bag Danmarks største datacentre, hvor 70 procent af alle internetsøgninger i Danmark går gennem, som vil udnytte erfaringerne fra klippe­øen i Østersøen til at nå bredere ud i hele landet. Det er første gang, at Global Connect kaster sig over privatkunder og ikke kun de større danske erhvervsvirksomheder.

»Vi forsøger hele tiden at se mulighederne på markederne. Vi købte derfor i år den fiber­infrastruktur, som det bornholmske energi­selskab Østkraft har bygget op. Vi elsker fiber, og kan vi øge kundebasen, er det interessant. Oveni har vi så vundet det statslige udbud, hvor man særligt til Bornholm har sat 60 millioner kroner af til inden udgangen af 2017 at nå ud til alle,« siger Christian Holm Christensen, administrerende direktør for Global Connect.

»Selv om vi er imod statstilskud, kunne vi nok ikke have lavet satsningen foruden – og så ville det jo være tosset, hvis TDC kunne score statstilskuddet. Nu får vi mulighed for at eksperimentere med teknologierne. Bornholm har både klipper, skov og strand, så vi vil prøve en trådløs udbygning for enden af fiberkablerne, hvor det ikke ellers kan lade sig gøre at nå ud. Det kan give hastigheder op til 200 megabit i sekundet og skal så bredes ud til resten af Danmark, hvor udkantsområderne vil kunne drage nytte af det. Det ser superspændende og rigtigt fornuftigt ud,« konstaterer Christian Holm Christensen.

Han stod bag den trådløse dækning på Folke­mødet på Bornholm i juni, som var den første store test. 6.000 samtidige brugere var på de 80 opstillede antenner, og de opnåe­de hastigheder på helt op til 288 megabit i sekundet.

Christian Holm Christensen anslår, at et par tusinde af de 10.000 bornholmske husstande, som skal dækkes gennem stats­udbuddet, vil få trådløse forbindelser, fordi det vil være alt for dyrt at grave kabler ned til alle.

»Brugere og virksomheder er ligeglade med, hvad det er, bare det virker. Om det er en lille, trådløs modtager eller et fiberstik i bryggerset, er underordnet. I stedet for at grave et helt sommerhusområde op, kan man bare stille én mast op i området. Så Bornholm bliver en slags live-laboratorium,« siger han.

Men Bornholm er også en vigtig brik i et større puslespil:

»Vi har kigget på Bornholm i en tid. Der er ikke langt fra Sverige til Bornholm og kun 98 kilometer fra Bornholm til vores net i Tyskland. Vi leverer allerede enorme mængder af kapacitet og fiber til Facebooks datacenter i Luleå og Googles i Finland. Derfor vil vi gøre Bornholm til vores baltiske hub (hovedfordelerstation, red.),« siger Christian Holm Christensen.

Global Connect købte for nylig også det danske udliciteringsselskab T26 Technology, og dér skal fortsat investeres stort, siger topchefen.

»Vi vil fortsat investere i infrastruktur og har senest købt op for at styrke IT-udliciteringen. Data er det vigtige i fremtiden: opbevaring, transport og behandling af data. Det skal vi dygtiggøre os i. Vi kommer fra infrastruktur og fiber og har netop udviklet os til i langt højere grad at blive en virksomhed, som transporterer, behandler og opbevarer data. Vi udbygger fortsat infrastrukturen og er superglade for at eje den selv. Vi er smadderstolte af at være en dansk virksomhed, som betaler skat i Danmark og derfor har en sund interesse i, at det går godt i Danmark. Vi bygger så dansk, som vi kan, og har egne folk til at vedligeholde og reparere – det er simpelthen et konkurrenceparameter, fordi det gælder om at komme hurtigst ud og være hurtigst oppe igen, hvis der er problemer,« siger Christian Holm Christensen.

Hvert sekund hele døgnet rundt transporterer Global Connects net mange petabyte data (altså millioner af gigabyte) rundt, og selv hovedkonkurrenten, TDC, står på kunde­listen.

»Konkurrencesituationen i Danmark er hård, og TDC er hovedkonkurrenten. Samtidig er markedet meget konsolideret, og TDCs markedsposition er – stik imod alles forventning – øget. Det er altid bekymrende, når man som os er monopolbrydere. Danmark er det eneste land i Europa, hvor både kobber- og kabelinfrastrukturen stadig ejes af det gamle monopol. Man har givet for megen plads til den dominerende spiller, og den pris betaler vi nu i Danmark,« understreger han.

»Vi er lidt kede af, at elselskaberne ikke har det alt for godt og har brugt meget store summer på at bygge fibernet uden for alvor at have sat et fodaftryk. Vi har også investeret tungt og fremstår på erhvervsmarkedet som en klar nummer to. Jeg er enig med min bestyrelsesformand, Niels Zibrandtsen, som stiftede Global Connect, i, at vi skal gå efter at være nummer et. Men indtil vi opnår førstepladsen, skal vi altid være nummer to,« siger Christian Holm Christensen med et smil.

Han er – som andre i branchen – lidt bekymret for den planlagte fusion mellem Telenor og Telia i Danmark.

»Når der er færre at levere til, rammer det også os. Og selv om deres moderselskaber siger, at pengekassen er åben for det nye, fusionerede selskab, viser erfaringen det modsatte, og så går noget af innovationen af. TDC er et glimrende eksempel: TDC har mobiltelefoni, fastnettelefoni, bredbånd og TV og har fået lov til det. Man talte om, at TDC dermed ville blive et vækstlokomotiv. Men man tog helt fejl. TDC har holdt stille og kæmpet for at holde alle ude. Nej, innovationen kommer nedefra, ikke fra store mastodonter. Konkurrence tvinger os alle til selv at opfinde nyt og bruge teknologien anderledes. Man skal ikke være bange for konkurrence. Derfor er vi villige til indimellem at gøre ting, der er lidt skæve. Noget går supergodt, noget mislykkes. Men generelt er vi glade for at have prøvet – det skaber værdi,« siger Global Connect-topchefen.

Han mener, at EU bør kigge på, om noget i Telia-/Telenor-fusionen bør skilles væk, så der stadig vil være »lidt flere virksomheder« på markedet. EUs afgørelse blev forleden udskudt til 7. oktober.

Til gengæld glæder Global Connect sig over, at den amerikanske IT-gigant Apple nu rykker til Europa og bygger datacenter i Viborg.

»Det er fantastisk, at man har fået Apple til Danmark. Det bliver med 168.000 kvadratmeter over ti år et af Europas største, og om to-tre år vil Apple være lige så stor, som vores datacentre er nu. Danmark er det ideelle land til datacentre: Vi ligger tæt på markederne, har ingen jordskælv, landskabet er relativt fladt, har en fantastisk fiberinfrastruktur og et stabilt politisk system. Kan man knække nødden, kan Danmark virkelig positionere sig, og allerede nu vælger vores internationale kunder tit Danmark og lægger så deres udviklingsafdeling tæt på, hvor deres data ligger,« siger Christian Holm Christensen.

Politikerne skal dog rydde en meget væsentlig hindring af vejen: de særlige energi­afgifter.

»Datacentre kræver enorm nedkøling. Det gør vi med vand, som varmes op og forlader os. Vi kunne stort set lave fjernvarme til hele Taastrup i dag. Men så skal jeg betale energiafgift til staten én gang mere, hvis jeg vil aflevere min varme. Det vil ingen kunder betale for. Lige nu er vi derfor nødt til at lukke den varme, som vi tager ud af vandet, ud i luften – det er et enormt spild, selv om noget selvfølgelig kan bruges internt til for eksempel at varme indgangen til receptionen op. Lad os nu få kigget på problemet og sikre lige vilkår for alle, ikke kun gode vilkår til Apple. Der er ingen tvivl om, at der er velvilje i det politiske system, og fjernvarmeværkerne vil gerne modtage overskudsvarmen,« siger Christian Holm Christensen.