Dansk crowdfunding buldrer frem

2016 har været et eventyrår for dansk crowdfunding, viser en ny analyse, der er den første af sin slags. Det er særligt en dansk elcykel, der har trukket for op ad vækstbjerget.

Crowdfundig: Så mange mio. har danske projekter fået. MATE. bike har DK-rekord. Her søskendeparret Christian Adel Michael, og Julie Kronstrøm Carton med deres sammenfoldelige el-cykle "Mate" Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2016 blev året, hvor crowdfunding for alvor slog igennem i Danmark. Det viser en analyse fra Dansk Crowdfunding Forening, der afslører, at danske projekter har rejst mere end 46 mio. kroner i såkaldt reward-crowdfunding siden årsskiftet. Det er en stigning på mere end 250 procent sammenlignet med sidste år, og tilsvarende den samlede sum for perioden 2009-2015. Formanden for Dansk Crowdfunding Forening, Frederik Ploug Søgaard, kalder resultatet opmuntrende:

»Jeg er overrasket over, at reward-crowdfunding har fået så meget vind i sejlene i 2016, men jeg ser det som en bekræftelse af, at der er et stort potentiale for crowdfunding i Danmark. Det er meget glædeligt.«

Danmarksrekord
En del af forklaringen på det succesfulde år skal findes hos el-cykeliværksætterne MATE.bike, der i 2016 satte dansk rekord for crowdfunding. Knap 23 mio. havde søskendeparret Christian Adel Michael og Julie Kronstrøm Carton indsamlet via platformen Indiegogo, da analysen fra Dansk Crowdfunding Forening blev foretaget. Men selv uden rekordcyklen, var der sket en betydelig stigning, der ifølge Frederik Ploug Søgaard skyldes gode rammevilkår, klare regler og positive erfaringer:

»Den vigtigste årsag er, at folk har set, at crowdfunding virker. Jeg er sikker på, at MATE.bike kommer til at stå som et eksempel og en stor inspiration for mange i 2017. Det er et marked i fortsat vækst,« siger Dansk Crowdfunding Forenings formand.

Skaberne af MATE.bike selv peger på, at der er flere positive ting ved crowdfunding set fra iværksætteres perspektiv. Det vægtigste er dog muligheden for at afprøve sin idé på et marked, uden at det koster noget, siger Christian Adel Michael:

»Med crowdfunding kan man risikofrit få afprøvet og valideret sin idé. Man skal bare have den første prototype af sit produkt og en pris klar, så kan man se, hvordan det bliver modtaget af forbrugerne,« fortæller den ene halvdel af MATE-duoen, inden hans samarbejdspartner og søster, Julie Kronstrøm Carton, overtager:

»De internationale platforme som Indiegogo har en masse brugere, der gerne vil være first-movers. Det generer også en del markedsføring direkte til kunderne.«

Opskriften på succes
Det er netop Indiegogo, amerikanske Kickstarter samt danske Booomerang, analysen fra Dansk Crowdfunding Forening har undersøgt. Selvom sidstnævnte har oplevet en tredobling i rejst kapital sammenlignet med sidste år, er det fortsat de internationale sites, der bidrager mest til det danske crowdfunding-regnskab. Knap 15,5 mio. kroner er blevet tilført danske projekter via Kickstarter i år, mens Indiegogos brugere har bidraget med godt 25 millioner – ikke mindst takket være MATE.bike, der er blandt de mest støttede projekter i Indiegogos historie.

Men det er ikke kun potentialet, der er større på de internationale platforme. Det samme er konkurrencen og kravene, hvis man vil skille sig ud. Derfor skal man fremstå professionel og sørge for, at alt er velovervejet, inden man lancerer sin kampagne, lyder rådet fra MATE.bike.

»Præsentationen er alt. Man skal fremstå troværdig og kampagnen gennemarbejdet. Folk skal få en følelse af, at der er kælet for detaljerne. Alt, der kan give folk en følelse af, at de måske aldrig får deres varer, skal elimineres,« fortæller Christian og Julie fra MATE.bike i fællesskab, inden de afslører, at de har brugt i omegnen af to måneders fuldtidsarbejde bare på at gøre kampagnen klar.

Vækst og skrappere regler
Overfor Berlingske Business vurderer både Frederik Ploug Søgaard og søskendeparret fra MATE, at markedet endnu rummer vækstmuligheder. Christian Adel Michael mener dog, at de store platforme i fremtiden meget vel kan komme til at kontrollere projekterne mere, så risikoen for snyd og bedrag mindskes.

»Jeg tror, vi fortsætter med at se kraftig vækst. Men jeg tror også, der kommer strengere krav, regler og mere sikkerhed. Markedet er ikke mæt, men det er muligt at snyde, hvis man vil det, og det er skidt for alle.«