Dansk corona­vac­cine viser gode takter i vigtigt forsøg

Danske Bavarian Nordics kandidat til en coronavaccine har vist gode resultater i et vigtigt såkaldt fase 2-studie, som skal bane vejen for et sidste og afgørende forsøg.

Paul Chaplin er administrerende direktør i Bavarian Nordic, som arbejder på en dansk vaccine mod covid-19, der netop har vist gode resultater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske stat har postet 800 millioner kroner i biotekselskabet Bavarian Nordics forsøg på at udvikle en dansk vaccine mod covid-19, som selskabet håber kan ende som en vigtig boostervaccine.

Nu har vaccinekandidaten vist lovende resultater i et vigtigt såkaldt fase 2-studie, hvor vaccinen var i stand til at gendanne niveauet af beskyttende antistoffer til et punkt, der ifølge selskabet indikerer en effektivitet mod coronavirussen på over 90 procent. Det fortæller Bavarian Nordic mandag morgen i en meddelelse til fondsbørsen.

Studiet skal bane vejen for et sidste, afgørende forsøg. Hvis det også går som håbet, kan vaccinen herefter opnå godkendelse.

Ifølge topchefen i Bavarian Nordic, Paul Chaplin, bekræfter forsøgsresultaterne, at selskabets vaccinekandidat indtil videre har en perfekt profil som boostervaccine.

»Vi er meget tilfredse med at kunne rapportere positive toplinjeresultater for vores COVID-19 vaccinekandidat, der bekræfter den perfekte profil som universel boostervaccine uden hjælpestoffer,« udtaler Paul Chaplin i fondsbørsmeddelelsen og tilføjer:

»Jeg er begejstret over at se, at ABNCoV2 (vaccinens navn, red.) boostede niveauerne af immunitet til niveauer associeret med høj effektivitet mod COVID-19, og at dette gør sig gældende, uanset om udgangspunktet var et højt eller lavt antistofniveau. Disse resultater tydeliggør det presserende behov for forbedrede vacciner, der giver et mere robust og langvarigt niveau af beskyttelse.«

De positive resultater udgør data fra én af i alt tre patientgrupper, som skal have Bavarian Nordics vaccinekandidat i det vigtige fase 2-studie. Der er tale om 103 enten tidligere vaccinerede forsøgspersoner eller med eksisterende immunitet fra at have haft covid-19, som har fået vaccinen som et boosterskud.

Efter planen skal fase 2-studiet omfatte i alt 210 raske voksne frivillige. De to sidste grupper er man stadig i gang med at rekruttere til.

Den anden gruppe udgøres ligeledes af tidligere vaccinerede eller smittede, som skal have Bavarian Nordics vaccine i en halvt så stor dosis som den første gruppe.

Og den tredje gruppe skal udgøres af personer, som hverken er tidligere vaccineret eller smittet, og som skal have to fulde doser af den danske vaccinekandidat.

Resultaterne fra de to sidste grupper ventes i første kvartal 2022.

Hos de mange aktieanalytikerne, som følger biotekselskabet tæt, er der ifølge Børsen også jubel over de fremlagte resultater.

Børsen skriver, at den amerikanske storbank Citi kalder de foreløbige resultater »så gode, som de kan blive« og forudser, at Bavarian-aktien vil stige med over 25 procent. Finanshuset Jefferies kalder resultaterne signifikante og forudser også, at de »formentlig« vil blive taget godt imod af markedet.