Dansk bydel i grøn arabisk by på vej

Danske virksomheder har inden længe mulighed for at slå sig ned i en ny dansk bydel i verdens første CO2-neutrale by, Masdar. Dansk Industri arbejder hårdt på et partnerskab i de Forenede Arabiske Emirater.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det første skridt til en dansk bydel i verdens første CO2-neutrale og affaldsfri by, Masdar, i det stenrige arabiske olieland Abu Dhabi, der skal være cleantechs svar på Silicon Valley i Californien, bliver snart taget.

Ifølge konsulent Thomas Rønhard fra Dansk Industri, DI, er organisationen i tæt dialog med det grønne selskab bag Masdar om at lave et strategisk partnerskab. Planen er, at det arabiske selskab finansierer en dansk bydel i Masdar City, der skal huse en række danske cleantechvirksomheder og forskningsinstitutioner.

Abu Dhabi i de Forenede Arabiske Emirater, UAE, satser med Masdar på at etablere et globalt center for forskning og udvikling i vedvarende energi og bæredygtige energiteknologier. Målet er at bygge en by med 50.000 indbyggere og 50.000 arbejdspladser inden for cleantech, forskning og undervisning.

Den danske bydel skal være et udstillingsvindue for dansk teknologi, som aldrig er set før.

Ifølge Dansk Industri kan partnerskabsaftalen åbne døren for, at alle danske cleantechvirksomheder med tiden får forsknings- og udviklingsafdelinger i den danske bydel i Masdar. Det er er også mulighed for, at danske virksomheder skal levere teknologi til opførelsen af bydelen. 

"Bliver det konkret, og der er projektmuligheder er vi som rådgivere er parat til at levere know how til bydelen," siger projektchef Stig Lohmann-Devantier fra den rådgivende ingeniørfirma Cowi.

15 procent af Cowis omsætning ligger i Den Arabiske Golf. Koncernen omsatte sidste år for fire milliarder kr.

"Et partnerskab med Masdar vil knytte danske virksomheder til en global cleantech-klynge. Masdar City vil blive et globalt testcenter og udstillingsvindue for de nyeste energiog miljøteknologier og vil på den måde give mulighed for udveksling af nye idéer, viden og erfaringer i bl.a. byplanlægning, intelligent energiforsyning, affaldshåndtering og investeringsstrategier," siger konsulent Thomas Rønhard til DI's blad DI Business.