Dansk biotekselskab lander milliardaftale med amerikanere

Biotekselskabet Symphogen har indgået en alliance med amerikanske Baxalta, der skyder milliarder ned i det danske selskabs pengekasse. I første omgang sender Baxalta 1,2 mia. kr. mod Danmark. Det beløb kan med tiden stige til næsten det tidobbelte.

Kirsten Drejer stiftede biotekselskabet Symphogen i 2000. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Symphogen landede mandag en aftale med amerikanske Baxalta, der i den grad fylder Ballerup-selskabets pengekasse op. Biotekselskabet med Kirsten Drejer i spidsen har underskrevet et stykke papir, der betyder, at Symphogen sammen med Baxalta går efter at udvikle hele seks lægemidler til behandling af kræft. Symphogen får til opgave at føre midlerne gennem første fase af udviklingen og modtager til gengæld øjeblikkeligt 1,2 mia. kr. fra det amerikanske selskab.

De seks lægemidler skal udvikles med udgangspunkt i Symphogens eksisterende antistof-platform. Det handler grundlæggende om, at der skal udvikles nye lægemidler ud fra den grundlæggende devise, at kroppens eget immunforsvar skal geares bedre til selv at slå kræftceller ihjel. Hvis Symphogens samarbejde med Baxalta bliver en succes, kan det være næsten 11 mia. kr. værd for det danske selskab. Hertil kommer de traditionelle royalty-betalinger afhængigt af det potentielle salg.

»Det er en meget stor dag i Symphogens historie. Det betyder, at vi nu spænder over hele spektret inden for udvikling af lægemidler til behandling af kræft. Vi er godt på vej til at bygge en moden biotekvirksomhed. Nu mangler vi blot det sidste trin, som er at få et lægemiddel på markedet, men det varer nok endnu nogle år,« siger Kirsten Drejer, der selv stiftede Symphogen i 2000.

Når det gælder succes med antistofbehandling mod kræft, kan Symphogen med en vis misundelse skele til 2015's store børskomet Genmab. Biotekselskabet fra Bredgade hamrede af sted på fondsbørsen i det forgangne år og leverede en stigning i virksomhedens aktie på mere 150 pct. Den eksplosive udvikling kunne tilskrives kræftmidlet Darzalex, der er et meget effektfuldt antistof, som i november 2015 blev godkendt til behandling af knoglemarvskræft i USA.

Hos Symphogen krydses der fingre for, at aftalen med Baxalta kan være den generator, der katapulterer Symphogens succes med antistoffer mod skyerne, som det er sket hos Genmab.

»Genmab og Symphogen har fulgt hinanden gennem mange år. Jeg synes, at det er rigtigt at sammenligne Genmab og Symphogen som virksomheder. Genmab har bare to godkendte lægemidler på markedet. Og vi er ikke nået dertil endnu. Begge virksomheder fokuserer på at behandle kræftsygdomme mere effektivt, end vi kan i dag. Og der er immunonkologi det rigtige sted at satse,« siger Kirsten Drejer.

Indtil for få år siden var bekæmpelse af kræft primært koncentreret mod at ramme selve kræftcellerne. De seneste år er der opnået en række gode resultater, hvis man helt specifikt går ind og styrker immunforsvarets egen evne til at bekæmpe cancerens vækst. Den type behandling kaldes immunterapi eller antistofbehandling og kombineres ofte med andre lægemidler som eksempelvis kemoterapi.

Med Genmabs succes og amerikanske Baxaltas store tiltro til Symphogens evner inden for samme felt tøver Kirsten Drejer ikke med at konkludere, at Danmark har indtaget en dominerende position i Europa, når det gælder antistofbehandling.

»Jeg synes godt, man kan sige, at Danmark har markeret sig på landkortet i Europa inden for antistofbehandling og immunterapi. Og jeg er glad for at se, at Genmab klarer sig så godt. Det smitter positivt af på en virksomhed som vores,« siger Kirsten Drejer.

Med de amerikanske milliarder på vej mod Danmark og Symphogen skal biotekselskabet fra Ballerup nu i gang med at udvide medarbejderstaben.

»Vi skal ansætte flere folk primært i Danmark. Det vil være inden for immunbiologi og immunonkologi. Senere, når vi så skal i klinisk afprøvning, kan det godt være, at vi også vil ansætte flere personer i USA, fordi det er derfra, at vi kører vores kliniske udvikling.«

Hvor mange job regner du med, at I vil skabe med den her aftale?

»Det er svært at sige, fordi vi primært vil arbejde på at få de rigtige kompetencer og erfaringer ind. Men det vil helt sikkert betyde en del ansættelser på det immunonkologiske område,« siger Kirsten Drejer.

Symphogen har en række større danske aktionærer som Novo A/S, Danica Pension og PKA i ryggen.