Dansk biotek trodser kapitaltørke

Trods kapitaltørke er det lykkedes danske og svenske biotekvirksomheder i Medicon Valley at rejse 1,3 milliarder kr. i ny kapital i 2010 - godt hjulpet på vej af Symphogens rekordstore kapitaltilførsel på 750 millioner kr.

Biotekvirksomheden Symphogen, hvor Kirsten Drejer er administrerende direktør, er en af de danske virksomheder, som i en tid med kapitaltørke stadig viser flotte resultater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

”Har du penge, så kan du få, men har du ingen, så må du gå.”

Sådan lyder stroferne i en god, gammel børnesang om realiteterne i en bagerbutik. Men sådan er virkelighedens verden også i en helt anden boldgade, nemlig dansk biotek.

Virksomhederne har tilsyneladende formået at skære ind til benet og rette forretningen til efter den kapital, der har haft mulighed for at rejse sidste år.

Ifølge den årlige opgørelse fra interesseorganisationen Medicon Valley Alliance formåede i alt 44 danske og svenske ikke-børsnoterede biotekselskaber at rejse 550 millioner kr. i kapital i 2010. Dertil skal ifølge Medicon Valley Alliance lægges den rekordstore kapitaludvidelse på 750 millioner kr., som Symphogen offentliggjorde tidligere på måneden. Det bringer den samlede kapitaltilførsel op på 1,3 milliarder kr.

Dermed er ender 2010 langt mere positivt end der var lagt op til ved årsskiftet 2009/10. Den gang manglede 49 virksomheder i alt 975 millioner kr. for at kunne opretholde det nuværende aktivitetsniveau.

”Det ser bedre ud, end det gjorde for et år siden. Men aktivitetsniveauet er mindre, virksomhederne har tilpasset organisationen til den aktuelle situation på kapitalmarkedet, og billedet er meget spredt i branchen. Der er stor forskel på selskaberne. Halvdelen af aktivitetsniveauet i Medicon Valley kan henføres til fem virksomheder. Man skal skelne mellem denne håndfuld af større virksomheder og så hele underskoven af mindre virksomheder,” siger Stig Jørgensen, adm. direktør i Medicon Valley Alliance.

De fem største unoterede biotekselskaber i Medicon Valley, nemlig Symphogen, Santaris Pharma og NSGene fra Danmark og Camurus og Alligator Bioscience fra Sverige, tegner sig for 52 pct. af alle ansatte i biotekvirksomhederne. I alt beskæftiger de 44 biotekselskaber 417 medarbejdere.

Med sin seneste kapitaltilførsel i januar i år på 750 millioner kr. – hvilket er europæisk rekord – ligger Symphogen i en kategori for sig efterfulgt af Santaris Pharma, der for nylig indgik en stor samarbejdsaftale med verdens største medicinalkoncern Pfizer.

Ifølge Stig Jørgensen er det først og fremmest de små biotekvirksomheder, som har grund til bekymring. Ifølge Medicon Valley Alliances undersøgelse forventer biotekselskaberne at skulle rejse knap 1,4 milliarder kr. – her er Symphogen ikke medtaget.

For 13 virksomheder er situationen så alvorlig, at de i 2011 samlet skal rejse 50 millioner kr. inden for det næste halve år for at overleve. Det tal var 130 millioner fordelt på 25 selskaber for et år siden.

”For mange mindre biotekvirksomheder er finansieringssituationen grundlæggende problematisk. Det er et samfundsmæssigt problem for både Danmark og Sverige, for life sicence-industrien, biotek, farma og medico fremhæves gang på gang som det lokomotiv, der skal sikre fremtidig vækst. Derfor er det vigtigt, at vi får bedre rammevilkår, så vi kan konkurrere med resten af verden, når det handler om at tiltrække risikovillig kapital,” siger Stig Jørgensen.

Stig Jørgensen mener især, at der er behov for at give mindre forskningsbaserede virksomheder bedre skatteincitamenter.

Han peger på, at investorerne søger mod lande som England, Frankrig, Holland, Canada, USA og Norge, hvor politikerne har indført regler om, at små forskningsbaserede virksomheder kan få op til 50 pct. af deres forskningsudgifter direkte refunderet af staten mod, at de ikke senere fratrækker udgifterne i selskabsskatten.

Ifølge Medicon Valley Alliances undersøgelse investerede de danske biotekselskaber i organisationens undersøgelse omkring 600 millioner kr. i forskning og udvikling sidste år.

”Det betyder, at det vil koste statskassen 300 millioner kr. at indføre reglen for biotekselskaber, og så skal man huske, at en del af fradraget vil komme tilbage til statskassen igen i form af indkomstskat,” siger Stig Jørgensen, der ikke har den store fidus til, at regeringens Vækstpakke, der blev offentliggjort i sidste uge, får større betydning for finansieringssituationen i biotekbranchen.

”Det er ikke mere kapital til opstart, der er brug for. Det er midler til at vokse og internationalisere, virksomhederne mangler,” siger Stig Jørgensen.