Dansk biotek i europæisk elite

Pengene vælter ind hos de danske biotekselskaber, der er langt bedre til at rejse kapital end deres europæiske branchefæller. Danmark ligger langt over niveauet i eksempelvis Sverige og Tyskland.

Guldfeberen er tilbage i dansk biotek, hvor de modne selskaber netop har afsluttet et 2006, hvor pengene er væltet ind i hidtil uset grad. Næsten fem milliarder kroner blev det til i 2006, og det slår alle tidligere rekorder.

Samtidig er danske biotekselskaber bedst i Europa til at rejse kapital fra ventureselskaberne, viser opgørelser fra fagtidsskriftet Nature Biotechnology.

Selskabernes evner med raslebøsserne er langt over niveauet i eksempelvis Sverige. Allerede inden Genmabs mega-deal med GlaxoSmithKline i december til en værdi af et par milliarder kroner, havde de danske selskaber tanket langt flere penge end selskaberne øst for Øresund. Og ganske opsigtsvækkende slår de danske selskaber sågar deres kolleger i Tyskland, det land i Europa med flest biotekselskaber.

Fra januar til september rejste de danske selskaber ifølge Natures opgørelser 196,4 millioner dollar fra ventureselskaberne, mens svenskerne og tyskerne henholdsvis skaffede 24 og 101 millioner dollar.

Samtidig viser opgørelser fra OECD, at Danmark i 2006 var det land i Europa, hvor tiltrak flere biotek ventureinvesteringer i forhold til brutonationalproduktet.

Fantastisk år

»2006 har været et fantastisk år for selskaberne. For fem år siden var de alle sammen små og nyetablerede. I dag er de modne med pipelines, der er blevet endnu mere lovende. Når vi skal overbevise en amerikansk investor om, at det er en god ide at investere i skandinavisk biotek, så er det stærkt at kunne vise, at der er så stor international interesse om de danske selskaber. Vi er blevet sat på verdenskortet,« siger Henrik Lawaetz, administrerende direktør i Scandinavian Life Science Venture, Skandinaviens største på området med investeringer for omtrent to mia. kr.

Den danske finansierings-succes får det såkaldte Medicon Valley, et bioteknetværk for begge sider af Øresund, til at krænge mod vest.

»De danske virksomheder er inde i en god spiral, mens det går knapt så godt i Sverige. De danske virksomheder får mange penge at arbejde med, hvilket giver basis for en endnu kraftigere acceleration,« siger Niels Gerner Larsen, analysechef i MVA, netværket Medicon Valley Academy.

MVA har opgjort de samlede større investeringer i dansk og svensk biotek i 2006. Både venture og børs

»Den danske side rykker langt hurtigere end den svenske. I Danmark er selskaberne rykket meget hurtigere frem i den kliniske forskning end de svenske er. Det kræver penge, og det har virksomhederne så været gode til at skaffe,« siger Niels Gerner Larsen.

Beskæftigelse boomer

I en endnu ikke offentliggjort analyse viser MVA, at antallet af ansatte i dansk biotek boomer. I Danmark er antallet af biotekansatte steget med 83 procent til 3.000 i forhold til niveauet i år 2000. I Sverige er det status quo.

Virksomhederne har dermed bevist, at de har overlevet den finansieringsmæssige ørkenvandring fra 2002-2004, hvor det meget svært for selskaberne at rejse penge.

»Nu er vi havnet i en god stime, hvor succes avler succes,« siger Jesper Zeuthen, administrerende direktør for biotek-ventureinvesteringerne hos Bankinvest, der var med til at stifte Genmab.

Zeuthen understreger, at succesen bygger på stærk forskning, et stærkt medicinalmiljø på grund af især Novo Nordisk, Lundbeck og Leo Pharma.

»Men uden de institutionelle investorer, der har været villige til at skyde penge i venturefondene, ville vi ikke have haft den branche vi har i dag,« siger han.